NordenBladet — EKRE Riigikogu fraktsioon tegi opositsioonile ettepaneku vahetada välja Eesti välis- ja julgeolekupoliitikat kahjustanud väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson ja riigikaitsekomisjoni aseesimees Kalle Laanet.

EKRE fraktsiooni esimees Siim Pohlak osutab Kaja Kallasele ja Indrek Saarele saadetud kirjas, et viimastel nädalatel on Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonide saadikud tulnud välja Eesti territoriaalset terviklikkust ja välispoliitika järjepidevust kahjustavate seisukohtadega.

Nende seas oli Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe Marko Mihkelsoni ettepanek korraldada rahvahääletus küsimuses, et Eesti kuuluks Venemaa mõjusfääri ning Riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimehe Kalle Laaneti ettepanek panna rahvahääletusele küsimus, kas Eesti peab lahkuma NATO-st.

„Peame võimatuks, et pärast selliste riigi julgeolekut ohustavate ja Eestit rahvusvaheliselt diskrediteerivate ettepanekute esitamist saaks Marko Mihkelson ja Kalle Laanet jätkata aseesimeestena komisjonides, kus kujundatakse Eesti välis- ja julgeolekupoliitika põhimõtteid ja mille tegevust jälgib kogu maailma diplomaatiline korpus,“ ütles Pohlak.

„Kuna komisjonide aseesimeeste kohad kuuluvad poliitilise tava kohaselt opositsioonierakondadele, palume Reformierakonnal ja sotsidel Marko Mihkelson ja Kalle Laanet tagasi kutsuda ning esitada komisjonidele uued aseesimehe kandidaadid.“