NordenBladet – Esivanemate uskumuste järgi pidi kõik, mis vana aasta lõpul ja aastavahetusel tehakse tugevasti mõjutama elu algaval aastal. Loe lähemalt, millised aastavahetuse kombed ja traditsioonid toovad õnne ja edu! Iga aasta saame uue aasta saabumisega spirituaalselt justkui uue alguse, mistõttu tuleb uut etappi alustada hästi ettevalmistatuna.

Vanal aastal tõmba otsad kokku ning aja korda lõpetamata toimingud:

1. Andestage ja paluge andestust, et alustada uut aastat puhta südametunnistuse ja meelerahuga.
2. Eemaldage oma elust negatiivsed asjad, mis on teid pikka aega häirinud: ebatarvilikud asjad, õnnetud suhted või mürgised inimesed.
3. Makske ära võlad ning täidke antud lubadused
4. Leppige sellega, mida te muuta ei saa
5. Olge tänulik –
Meenutage ning kirjutage üles, mis mööduvas aastas oli head

Nüüd saate alustada viimase olulise punktiga – piduliku õhkkonna loomisega. Püüdke muuta see puhkus enda ja oma lähedaste jaoks tõeliselt eriliseks ja maagiliseks!

6. Loo pidulik õhkkond ja järgi neid traditsioone

1. Kata rikkalik toidulaud, et ka uuel aastal oleks tööd ja leiba ning saaks söögilaua katta heade roogadega. Vanarahvas uskus, et süüa tuleks 7, 9 või 12 korda. Ühe söögikorrana piisab sellest, kui võtad mõne ampsu toitu.
2. Pidu olgu kärarikas, täis nalja, naeru ja laste kilkeid. Vanade uskumuste kohaselt peletab see kurjad vaimud eemale.
3. Vii oma lahkunud lähedaste haudadele vana aasta viimasel päeval või nädalal küünal, et näidate, et sa ei ole ka oma esivanemaid unustanud.
4. Ehi ka oma kodu küünaldega – tähista valguse võitu pimeduse üle!
5. Ennusta või vala õnnetinga




Fotod: 3x NordenBladet


Kuidas alustada uut aastat?

1. Suhelge esimesena meesterahvaga. Usuti, et kui uue aasta saabudes on esimene õnnesoovija naine, siis ei too alanud aasta kaasa midagi head.
2. Ärge 1. jaanuaril koristage. Suurem koristamine jätke pigem uue aasta teiseks või kolmandaks päevaks, siis ei pühi hea õnne kodust välja.
3. Esimesel jaanuaril peske terve perega (vanimast noorimani) ühes nõus nägu. Veekausis olgu ka midagi hõbedast (sõlg, lusikas). Selline veerituaal annab terve jume, hea silmanägemise ning hoiab pere üksmeelsena.
4. Alustage uut aastat teadlikult. Usutakse, et kõike, mida teete 1. jaanuaril, seda teete terve järgneva aasta. Seega, ärge kulutage päeva voodis vedelemisele ja teleka vaatamisele. Pühendue neile toimetustele ja tegevustele, mida sooviksite teha ja nautida ka ülejäänud aasta jooksul.

Avafoto: Pexels
Allikas: NordenBladet.fi