NordenBladet — Peaminister Jüri Ratase eilsel (02.nov) kohtumisel iduettevõtete esindajatega arutati sektori käekäiku, arenguvõimalusi ning tingimusi era- ja riskikapitalituru elavdamiseks.

„Idufirmad kitsamalt ning IT-sektor laiemalt on väga suure kasvupotentsiaaliga ning keskendunud kõrge lisandväärtusega toodete pakkumisele. Kuna ligi neljandik selle sektori töötajatest on välismaalased, siis meie majanduskasvu ja konkurentsivõimet silmas pidades on oluline, et Eesti peab olema riik, kuhu välistalendid soovivad tulla. Loodetavasti leiame majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel ning koostöös sektori esindajatega lahendusi, kuidas iduettevõtjaid toetada,“ sõnas peaminister Jüri Ratas.

Lisaks tutvustati kohtumisel idufirmade sektori peamisi majandusnäitajaid. Eesti Startup Andmebaasi andmetel on Eestisse registreeritud 1105 iduettevõtet kokku ligi 6300 töötajaga. Sektori keskmine palk küündib 2508 euroni, mis 1,8 korda kõrgem Eesti keskmisest palgast. Eesti iduettevõtete koondkäive ületab prognooside kohaselt sel aastal 550 miljoni euro piiri, mis on 40% rohkem kui möödunud aastal. Tööjõumakse makstakse kokku ligi 71,7 miljonit eurot. Idusektori kasv on keskmiselt 30 protsenti aastas.

Kohtumisel kõneldi ka idufirmade ettepanekutest tööseadusandlus paindlikumaks muuta ning uute töösuhtevormide kasutuselevõtmisest.

Peaministri sõnul jäi ümarlauas kõlama mitu väärt mõtet. „Eestis töötamine ja siia investeerimine peab olema võimalikult lihtne ning seda reguleeriv seadusandlus toetav ja asjakohane,“ sõnas Ratas. „Kindlasti on sektori esindajate kogemused ja ettepanekud hea stardikoht hoolitsemaks, et riik saaks meie ettevõtteid parimal võimalikul viisil toetada,“ sõnas ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tutvustas ümarlaual olemasolevaid ja uusi initsiatiive riigi investeeringutest riskikapitaliturgude arendamisel. Järgmine startup-ettevõtjate ümarlaud koguneb peaministri juures 2021. aasta kevadel.

 

Avafoto: Startup-ettevõtjate ümarlaud, 02.11.2020 (Stenbocki maja)
Allikas: Eesti Riigikogu