NordenBladet – Enesekindlus on laste jaoks oluline, sest nii julgevad nad ümbritsevat keskkonda avastada ja ei karda ebaõnnestumist. Psühholoog Carl Pickhardti sõnul hoiab ebakindlus lapsi tagasi ja takistab neil hiljem elus hästi hakkama saada.

Kui soovite, et teie laps tunneks end enesekindlama, on selleks mitmeid nippe.

Tunnustage last
Oluline on mõista, et laps vajab tunnustust, hoolimata sellest, kas ta sai ülesandega hakkama või mitte. Pickhardt ütleb, et nii on laps positiivselt meelestatud ja julgeb edaspidi uusi asju proovida.

Julgustage last harjutama
Harjutamine teeb meistriks. Lubage lapsel harjutada seda, mis neile meeldib, nt pillimänguga, kuid ärge survestage teda. Harjutades näeb laps, kuidas ta oskused paranevad ja tunneb end nii kindlamana.

Lubage lapsel ise probleeme lahendada
Kui laps puutub kokku keerulise olukorraga, ei ole vaja kohe sekkuda, kuna niimoodi ta ei õpigi ise väljakutsetega toime tulema. Probleeme ise lahendades õpib laps palju ja tunneb saavutuse üle uhkust, muutudes enesekindlamaks.

Laske lapsel olla laps
Ärge seadke lapsele liiga kõrgeid nõudmisi. 5-aastane laps ei pea oskama asju, mida suudab 10-aastane laps. Oodates lapselt liiga palju, seate lapse pingesse ja ta muutub nii ebakindlaks.

Toetage lapse uudishimu
Uudishimu aitab lastel õppida ja saada targemaks. Rääkige oma lapsega ja avastage koos maailma!

Need lapsed, kellega vanemad palju suhtlevad, on taibukamad ja saavad paremini hakkama.

Andke lapsele uusi väljakutseid
Kui näete, et laps on lihtsa ülesandega hakkama saanud, võite talle anda järk-järgult keerulisemaid ülesandeid. Nii õpib laps oma oskusi arendama ja tunneb saavutuste üle uhkust ega pelga uusi väljakutseid.

Õppimine läbi vigade
Kui laps eksib, ei ole selles midagi halba. Lubage oma lapsel vigu teha ja neist õppida. Ise tegutsedes muutub laps iseseisvamaks ja ka enesekindlamaks.

 

Avafoto: Pexels

Loe ka:
12 LIHTSAT NING JÄRGI PROOVITUD TÕDE, mis aitavad sul elus läbilööki saavutada!
Vaata järgi, kas oled VAIMSELT TUGEV ISIKSUS + 15 asja, mida enesekindlad inimesed kunagi ei tee!