NordenBladet — Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) äsjased videokohtumised keskendusid tehisintellektile, inimõigustele ja ülikoolide akadeemilisele vabadusele.

ENPA Eesti delegatsiooni juhi Maria Jufereva-Skuratovski sõnul oli eilse assamblee alalise komisjoni laiendatud videokohtumise peamiste teemadena arutelu all tehisintellektiga seotud väljakutsed ja selle ohud inimeste põhivabadustele. Samuti käsitleti tehisintellekti rolli kriminaal-ja õigussüsteemides ning tööturul ja arutati ka isejuhtivate autode õigusalaste aspektide üle.

Jufereva-Skuratovski ütles assambleel peetud kõnes, et kasutusele on võetud hulk meetmeid kasutajate isikuandmete kaitsmiseks, kuid on vaja luua ka nn moraalimasin (ingl k The Moral Machine). „See on meetmete ja reeglite kogum, millest peaksid saama tehisintellekti toimimise aluspõhimõtted,“ märkis Jufereva-Skuratovski. Ta lisas, et moraalimasin peab olema vastavuses inimlikkuse, õigusriigi põhimõtete ja Euroopa inimõiguste konventsiooniga. Masinate moraalist peaks Jufereva-Skuratovski sõnul kujunema tugi ja tagatis inimeste, masinate ja keskkonna vaheliste suhete ning tuleviku ohutuks ja tulemuslikuks arenguks.

Tänasel videokohtumisel võeti põhiteemadena luubi alla Türgi poliitilise ja sotsiaalse opositsiooni uus mahasurumine ning Türgi kodanike inimõiguste kaitse Euroopa Inimõiguste Kohtus. Samuti räägiti advokaatide elukutse ohtlikkusest ja nende kaitsmise tähtsusest. Lisaks käsitleti välispoliitika soolist dimensiooni ning ohte Euroopa ülikoolide iseseisvusele ja akadeemilisele vabadusele.

Jufereva-Skuratovski rõhutas tänases kõnes, et tema ENPA liberaalide fraktsioon toetab advokaatide kaitse platvormi loomise ideed ja Euroopa Nõukogu advokaadi kutse konventsiooni väljatöötamist. Ta tõi sobiva näitena välja Eesti, kus advokaadid on kaitstud ja see näitab, et oleme saavutanud demokraatiat, inimõigusi ja õigusriigi põhimõtteid järgiva riigi.

Lisaks Jufereva-Skuratovskile osalesid videokohtumistel ka Eesti delegatsiooni liikmed Urmas Reitelmann, Raivo Tamm ja Vilja Toomast.

ENPA on Euroopa vanim rahvusvaheline parlamentaarne assamblee, mille esimene istung toimus 1949. aasta 10. augustil. Euroopa Nõukogu roll on kaitsta liikmesriikide põhiväärtusi: inimõigusi, õigusriigi printsiipe ja demokraatiat.