NordenBladet – Taani printsess pälvis tunnustust: 29. septembril andis Taani toidupoodide ühendus De Samvirkende Købmænd printsess Marie’le auhinna toiduraiskamise vältimisele suunatud teavitustöö eest.

Taanis on 29. september kuulutatud ka toiduraiskamise vältimise päevaks.

Organisatsioon andis sellist auhinda välja kolmandat korda. Auhinnaga pärjatakse inimest, kes on teinud tähelepanuväärset tööd toiduraiskamise vastases võitluses.

Kuna probleem on väga tõsine üle kogu maailma, on loodud organisatsioon Stop Wasting Food Movement, mis asub Taanis.

Organisatsiooni hinnangul aitab toidu kokkuhoid vähendada inimeste ökoloogilist jalajälge, säästa vähenevaid loodusressursse, aega ja raha. Oluline on tõsta inimeste teadlikkust olukorras, kus maailmas iga 9. inimene kannatab nälja all.

Maailmas elab üle 7 miljardi inimese, kellest ligi 925 miljonit seisab silmitsi toidupuudusega. Iga aasta visatakse minema lausa 1,3 miljardit tonni toitu, mis on piisav, et toita 3 miljardit inimest.

Umbes kolmandik maailmas toodetavast toidust rikneb või visatakse ära.

Kahjulikku mõju keskkonnale näitab ka fakt, et toidukadu ja raiskamine viib ligi 4,4 gigatonni kasvuhoonegaaside tekkeni. Kui panna see number riikide mastaapi, siis ainult Hiina ja USA tekitavad rohkem kasvuhoonegaase.

Toidukadu ja raiskamine tekitab väga suurt rahalist kahju: iga-aastaselt kaotavad selle tõttu tööstusriigid ligikaudu 680 miljardit dollarit ja arengumaad 310 miljardit dollarit.

Kõige rohkem läheb raisuks puu- ja juurvilju.

Järgmine kordi poodi minnes mõelgem oma ostud läbi ja suhtugem toitu lugupidavalt! Meist kõigist sõltub meie ja ümbritseva keskkonna heaolu ja tulevik.

 

Allikad: NordenBladet.com, StopWastingFoodMovement.org