NordenBladet — Sissetuleku muutus ja koroona-aja kaugtöö võivad tuua kaasa ootamatuid juurdemakseid või vähendada aasta lõpus kätte jäävat raha. Ka maksusoodustusi võib juba nüüd deklareerida. Tulumaksuprotsenti mõjutav aastase sissetuleku piir on minemas üle neljandikul palgasaajatest, hoiatab maksuamet. Seetõttu tuleks lisaks tulupiirile kontrollida ka koroonaga seotud muudatusi maksusoodustuste osas, vahendab Taloussanomat.

1. Kontrolli üle maksuprotsent
Kui maksuprotsent on liiga madal, siis võetakse aasta lõpu sissetulekust maha suurem summa. Maksuamet soovitab seetõttu juba praegu oma maksuprotsent üle vaadata. Septembris saadab maksuamet teate 6000 palgasaajale, kelle märgitud tulupiir on üle minemas suures ulatuses.

2. Töötu või sundpuhkusel olija, vaata üle oma soodustused
Töötutel ja sundpuhkusel olijatel tasub samuti oma tulupiirid üle vaadata, kui seda pole veel tehtud. Töötu päevaraha ja tööturutoetus on maksuarvestuses kui toetus, mitte palgatulu. Maksuameti info kohaselt aga alati maksuprotsent ei vähene isegi siis, kui sissetulek väheneb. Põhjus võib olla selles, et toetuste pealt ei saa samasuguseid maksusoodustusi nagu sissetuleku pealt. Kui töötu või sundpuhkusel olija ei muuda oma maksuandmeid, siis võtab toetuse maksja maha 20-50 protsenti.

3. Ettevaatust töölesõidu kulude arvestusega
Koroona võib tuua tuludeklaratsioonis muudatusi seoses kaugtööga. Seetõttu tuleks üle vaadata töölesõidu reisikulud. Kodu ja töökoha vahelisi sõite on paljudel tänavu vähem kui eelmistel aastatel. Kui käesoleva aasta deklaratsioonis on reisikulud arvestatud varasemate aastate järgi, siis tasub sisse viia muudatused, soovitab maksuamet. Kui isik, kes muidu sõitis pika maa töö juurde on jäänud nüüd kodutööle ja muudatusi pole maksuandmetes teinud, siis võib järgmisel aastal tulla suur juurdemakse. Samas Helsingi piirkonnas töölesõitude puhul erilist mõju pole.

4. Kasuta soodustusi
Inimesi huvitavad nüüd eriti kaugtööga seotud soodustused. Maksuamet tuletab meelde, et alates 13. augustist võib kodu ja töö vahel sõitudeks kasutatud näomaskide kulu osaliselt maksustatavast tulust maha arvata kui töölesõidu kulu. Lisaks saab kodumajapidamise soodustust. Käesoleva aasta eest võib deklareerida juba kodumajapidamise, töösõitude, tulu teenimise ja töökorteri kulud, samuti elatisega seotud kulud. Soodustusest saab kasu juba sel aastal, kui summad kanda deklaratsioonile, mille tulemusel maksuprotsent väheneb. Kõik soodustused saab juba deklaratsioonile lisada. Siis on need andmed juba olemas järgmise kevade eeltäidetud deklaratsioonis. Andmed tuleb uuendada hiljemalt kevadel. Nõuanded on vero-fi veebis.

5. Nipid deklaratsiooni muutmiseks

  • Tee muudatused internetis OmaVero veebis
  • Hinda ära terve aasta sissetulek, lisa aasta algusest kogunenud tulud ja makstud maksud ning info soodustuste kohta
  • Kasuta abiks maksuprotsendi kalkulaatorit, mille abil saad välja arvestada maksudeklaratsiooni tulupiiri
  • Kui ei saa kasutada OmaVero teenust, siis palu abi maksuameti veebis oleva chati teenuse kaudu või üleriigilistelt infotelefonidelt.

Avafoto: Pexels