NordenBladet – Augusti täiskuuöödel toimuvad Valge daami päevad toovad Haapsallu külastajaid nii Eestist kui välismaalt. Tuhanded inimesed sõidavad siis Haapsallu, et toomkiriku küljes asuva ristimiskabeli aknal daami kasvõi viivuks näha. Valge Daami ilmumise ajal Haapsalu pidutseb — peetakse Valge Daami aega, kus terve linna on vallutanud kontserdid, etendused, näitused ja peod.

Legend räägib, et keskajal, kui Saare-Lääne piiskop valitses, pidid kõik toomhärrad kloostri seaduse järgi kasinalt elama ja ühegi naisterahva jalg ei tohtinud üle linnuse läve astuda. Juhtus aga nii, et ühe toomhärra ja eesti soost tütarlapse vahel puhkes kirglik armastus. Et noored teineteisest lahus olla ei suutnud, tõi kanoonik tütarlapse poisirõivastes kirikukoori lauljaks. Ühel päeval tuli pettus avalikuks ning piiskopliku nõukogu otsus oli ränk: toomhärra heideti linnuse vangikongi nälga surema, aga neiule pandi kaasa tükk leiba ja kruus vett ning müüriti ta elusalt poolelioleva ristimiskabeli seina.

Aga naise hing ei saanud rahu ja nii leinab ta juba sajandeid oma armastatud meest ristimiskabeli aknal ning jutustab inimestele surematu armastuse lugu.

Valge Daami aeg on juba kolmel aastakümnel olnud Haapsalu suve üks tähtsamaid sündmusi. Augusti täiskuule kõige lähemal oleval nädalalõpul muutub Haapsalu vanalinn sumisevaks laadaplatsiks, kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses Valge Daami vabaõhuetendusi.

Valge Daami ajal on Karja tänav käsitöötänav, mille märksõnadeks on Eesti rahvuslik käsitöö ja rahvakultuur. Lossiplatsil toimuvad etendused ja kontserdid (tänavu oli vabaõhulavstus “Haapsalu legend”).





Valge Daami päevad (ka Valge Daami aeg) on Haapsalus igal aastal augustis toimuv kultuuriüritus. Üritust korraldab Haapsalu Kultuurikeskus. Üritus on ajendatud Haapsalu Valge Daami legendist. Esimene üritus toimus 1980. aastatel. Fotod: (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)