NordenBladet – Neljapäeval, 6. augustil avab Fotomuuseum oma kodutänavas, Tallinna Raekoja taga perepäevaga Fototänava! Ligiastujaid kostitatakse põnevate võimalustega fotograafia analoogmeetodite ja eritehnikate maagilises vallas.

Käed saab külge panna pinhole pildistamisel, aparaadiks plekist kohvipurk, samuti saab möllata ilmuti ja kinnitiga päris pimikus. Fototänaval saad luua oma isikliku käpajälje fotokeemilise trüki ja fotogrammi töötoas.

Kõigil on võimalus lasta endast jäädvustada Tartust pärit galerii Ag47 tegijate poolt plaatkaameraga märgkolloodium menetlusega portree.

KAVA:
Toimub: kell 11-16 Raekoja tänaval
Pin-hole töötuba: kell 12.00 ja 14.00, juhendajad Anneli Jalava ja Annika Haas
Käejälje töötuba: kell 11-16
Portreepildistamine registreerimisega: kell 11-15 (märgkolloodium fotoportree hind: 30 €)
Registreeri: foto@linnamuuseum.ee
Töötubades osalemine muuseumipiletiga.

Pinhole pildistamine ehk kuidas pilt tõesti purki saada?
Kas kohvipurgiga saab pildistada? Saab ikka.

Kõige lihtsamalt öeldes on pinhole näol tegu pildistamisega ilma objektiivita, mida asendab nõelaotsa suurune auk. Ülesehituselt on nõelaaugukaamera pime ruum auguga seinas ning neid on läbi aegade valmistatud väga erinevatest asjadest – pappkarpidest tikutopside ja plekkpurkideni välja. Kui valgus pääseb läbi nõelaaugu “kaamerasse”, moodustub pehmete joontega maaliline kujutis, mis tuleneb pikast säritusest ja ava iseloomust. Kuidas vastavalt valgusõpetuse seadusele tekkiv pilt jäädvustada, saab pinhole töötoas eksperimenteerida plekist kohvipurgiga ja pimiku maagiat katsetades valgustundlikul fotopaberil ise kujutise valmis võluda.

Vaata ka:
Eesti: Fotomuuseum tähistab 40. sünnipäeva!

Avafoto: linnamuuseum.ee