NordenBladet – Rahvusvaheline Triatloniliit (ITU) teatas, et 28.-30 augustini Otepääle planeeritud triatloni* Euroopa meistrivõistlused jäävad koroonaviiruse tõttu siiski ära.

Otsus tulenes ülemaailmse epideemia tõttu kehtestatud reisipiirangutest,  mille tõttu ei suudetaks võistlutel tagada kõigi Euroopa triatlonikoondiste osalemist tiitlivõistlusel ja see pole mõne võistleja suhtes aus.

Triatloni EM oleks olnud esimene olümpiaala tiitlivõistlus pärast koroonakriisi. Kuigi Eesti korraldustiim oli valmis suurürituse plaanitult läbi viima, ei peetud seda vajalikuks.

_______________________________________

* Triatlon on spordiala, mis koosneb kolmest järjestikusest alast: ujumisest, jalgrattasõidust ja jooksust. Triatloniga tegelevaid sportlasi nimetatakse triatleetideks.

Ajalugu
Esimene triatlonivõistlus peeti 25. septembril 1974 Mission Bays San Diegos USA-s. Selle korraldasid ameeriklased Don Shanahan ja Jack Johnstone.

Rahvusvaheline Triatloniliit ITU loodi 1989. aasta mais Avignonis Prantsusmaal ja sama aasta augustis peeti sealsamas ka esimesed maailmameistrivõistlused. Triatloniliidul on 87 liikmesriiki, selle peakorter asub Vancouveris. Olümpial võistlesid triatleedid esimest korda Sydneys 2000. aastal.

Triatloniga seotud spordialad on duatlon, kus võisteldakse jooksus, jalgrattasõidus ja jälle jooksus, aquatlon, kus võisteldakse jooksus, ujumises ja jooksus, ning talitriatlon, kus joostakse, sõidetakse maastikurattal ja suusatatakse. Kõigil mainitud aladel korraldatakse ka maailmameistrivõistlusi.

Võistlusalad ja distantside pikkused
Traditsioonilisel triatlonil alustatakse võistlust ujumisega, jätkatakse jalgrattasõiduga ja lõpetatakse jooksuga. Standard- ehk sprindivõistluse ujumisdistantsi pikkus on 750 m, jalgrattasõit 20 km ja jooks 5 km. Põhi- ehk olümpiadistantsil on ujumine 1,5 km, jalgrattasõit 40 km ja jooks 10 km. Pikkadel distantsidel aga ujutakse 2–4 km, sõidetakse rattaga 50–180 km ja joostakse 15–42,195 km (maraton).

Maailma tuntuim triatlonivõistlus on Hawaii Ironman, mille distantsid on 3,86 km (2,4 miili), 180,2 km (112 miili) ja maraton 42 km (26,2 miili).

Triatlon Eestis
Eesti tuntumad triatleedid on Marko Albert olümpiadistantsil ning Ain-Alar Juhanson täispikal triatlonidistantsil. Teised tuntumad Eesti triatleedid on Kirill Kotšegarov ja Aleksander Latin.