NordenBladet – Haeska mõis (saksa keeles Hasik) oli rüütlimõis Martna kihelkonnas, praeguse Haapsalu linna territooriumil Läänemaal.

Haeska mõisa on esmakordselt mainitud 1560. aastal. Mõis kuulus siis Haapsalu toomkirikule, hiljem Kursellide ja Wrangellide suguvõsadele. Haeska mõisa viimane omanik enne võõrandamist 1919. aastal oli Hans von Grünewaldt. Algselt oli hoonel rookatus, täna on kivist katus.

Mõisa 1805. aastal valminud peahoone asub Haeska küla lõunaosas. 1981. aastal hoone renoveeriti ning Matsalu looduskaitseala rajas sinna väikese haneliste rännet tutvustava väljapaneku. Praegu on Haeska mõisa peahoone eravalduses.

Haeska küla asub Läänemaal Matsalu lahe põhjakaldal, 20 km kaugusel Haapsalust. Küla territooriumist umbes pool asub Matsalu Rahvuspargis. Küla keskel asub Haeska hoiuala eesmärgiga kaitsta väike-laukhanesid.

Küla läbiva tee pikkus on 7km. Külas asuvad põllumajandusmaad on piiratud metsaga millest osa on puisniidud. Lihaveiste poolt hooldatud Haeska rannaniidud on piirkonna suurimad.

Enamus taluhooneid asuvad küla läbiva tee ja kõrvalteede ääres. Aastaringselt elatakse umbes 30 talus. Haeska põhjaosas asub vana koolihoone kus õpetati lapsi kuni aastani 1943. Küla keskel asub endisesse kauplusesse rajatud Haeska Seltsimaja. Kunagine kauplus ehitati küla koorejaama kohale.

Haeska mõis (aadress: Haeska 5-4, Haeska küla, 90407 Haeska, Eesti) asub küla lõunapoolses osas. Mõisahoone on olnud kasutuses koolina ja Matsalu Looduskaitseala õppebaasi ja muuseumina.

Täna on mõis kasutusel majutushoonena. Haeska mõisamaja tubades on lihtne sisustus ja heledates pastelltoonides kujundus. Igas toas on privaatne dušiga vannituba ning küte. Hommikuti serveeritakse söögisaalis hommikueinet. Lõunasööki on võimalik tellida. Hotellil on tasuta parkimiskohad. Külaliste käsutuses on igal ajal köögitarbed ning soovi korral saab kasutada elektripliiti. Hoones on ka banketisaal ja söögituba.


Fotod: NordenBladet/Helena-Reet Ennet