NordenBladet – Eesti Seenefarm (aadress: Männa talu, Üdruma, Lääne-Nigula vald, 90720) sündis 2019. aastal. Täpsemalt algas see lugu juba 2018. aastal, mil selle asutaja Tanel Heinsalu ning kaasa Jaanela Poks Guatemalast kodumaale naasid ning pisipoja kõrvalt aega ka uuteks tegevusteks jäi.

Sellel aastal avas talu esimest korda oma uksed ka kõigile huvilistele. Avatud Talude Päeval (tänavu 18. ja 19. juulil) korraldati Seenefarmis 3 ekskursiooni, mil Tanel tutvustas seente kasvatuse nelja erinevat etappi. Avatud oli ka kodukohvik ja tilluke lasteala, müüdi kohalikku toodangut ning sai osaleda Teeseene joogi (kombucha) valmistamise töötoas. Meeleolu lõid ka Dj Saṃsāra, Kaushalya ja Alex(Jagaspace). Päev lõpetati Kakao ja tantsupeoga.

Austerservik (Pleurotus ostreatus) on servikuliste sugukonda serviku perekonda kuuluv seen.

Austerservik sisaldab aminohappeid, vitamiine, kasulikke mineraalaineid ning mikroelemente. Rasvasisaldus ei ole üle 3%, kalorsus 34 kcal/100g. Austerservik on väga hea dieettoiduaine. Lisaks sisaldavad seened polüsahhariidid on vähivastase toimega ning pärsivad vananemist.

Austerservikute kasvatamine Euroopas sai alguse Saksamaal, kus seentega läbi kasvanud, pehmenenud ning vitamiinidega rikastatud põhku kasutati söödalisandina. Selgus, et põhupallidel kasvavad seened on väga maitsvad ka inimtoiduna. Nüüd kasvatatakse austerservikuid lehtpuupakkudel ja -kändudel metsas ja koduaias. Seenekasvandustes kultiveeritakse neid aga saepurust või teraviljapõhust toitepinnasel.

Austerserviku viljakehad kupatamist ei vaja, eriti maitsvad on praetult. Võib kasutada kastmetes, omletis jne. Sobivad ka marineerida ja soolata. Jalad on seenel lühikesed, kuid puisevõitu. Neid on soovitatav kuivatada ning jahvatada seenepulbriks, mida kasutada suppide ja kastmete valmistamiseks.

Natuke infot ka Üdruma külast:


Üdruma on küla Läänemaal Lääne-Nigula vallas. Enne Eesti omavalitsuste haldusreformi 2017. aastal kuulus küla Kullamaa valda. Üdrumat läbib Risti–Virtsu–Kuivastu–Kuressaare maantee. Küla on esimest korda mainitud 1518 Hydenorme nime all. 20. sajandi esimesel poolel oli küla nimi Üdromaa. Üdrumas tegutseb Üdruma Küla Selts. Külas asuvad Pikamaa allikad (Jõeääre kraavi läänekaldal).

Üdruma küla Lääne-Nigula vallast valiti ka 2019. aastal aasta küla valinud “Kodukant Läänemaa” poolt Läänemaa aastaa külaks. Kodukant Läänemaa tegevjuht Kaja Karlson ütles, et Üdrumal paistis silma sisukas külaseltsi töö – sealne külaselts ja küla eestvedaja olid väga aktiivselt ja põhjalikult teinud tööd, et küla ühendada.

Fotod: NordenBladet/Helena-Reet Ennet

Seda artiklit saab lugeda ka soome keeles (🇫🇮SIIN) ja rootsi keeles (🇸🇪SIIN)