NordenBladet — Esimest korda on Eesti apteekide ajalugu koos unikaalse fotokoguga köidetud raamatuks. 232-leheküljelises teoses on käsitletud apteekide ajalugu nende asutamisest kuni 1940. aastani.

Idee koostada Eesti apteekide ajalugu käsitlev raamat sai alguse peaaegu 30 aastat tagasi, mil ajaloolane Heino Gustavson hakkas materjali kokku panema. Tema käe all sai kirja apteekide ajalugu kuni 1940. aastani. Sealt edasi jäi idee soiku, kuniks Eesti Tervishoiu Muuseum raamatu koostamise taaselustas ning apteekide loo koostöös Eesti Akadeemilise Farmaatsia Seltsi, Eesti Apteekrite Liidu, Eesti Proviisorite Koja ja Tervisekirjastusega kaante vahele pani.

Raamat „Eesti apteekide ajaloost“ põhineb suuresti Heino Gustavsoni ajaloolisel uurimusel, mille kohta on varem avaldatud küll artikleid, aga mitte kogu materjali. Gustavsoni tekste on lühendanud üks raamatu koostajatest, Eesti Tervishoiu Muuseumi teadur Kalju Paju. Tema eestvedamisel on soetatud ka Eesti apteekide fotokogu, mis ilmestab väljaannet ja annab Eesti apteekide tervikajaloole hindamatu lisaväärtuse.

Unikaalne teos hõlmab 210 apteeki nende asutamisest kuni 1940. aastani. Raamatus teeb ajaloolise tagasivaate ka Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi professor, farmakognoosia ja farmaatsia ajaloo õppejõud Ain Raal, kes on samuti üks raamatu toimetajatest.

Raali sõnul võib see raamat esmapilgul mõjuda omalaadse apteegifotode ja -omanike loetelu kataloogina, kuid ometi on selles paljugi mõtlemapanevat. „See on Eesti apteekide ja apteekrite lugu, kummardus Eesti farmaatsiale ning kõikidele meie endistele ja praegustele apteegitöötajatele omanikest reatöötajateni,“ lausus ta.

Lisateave:
Ain Raal
Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi juhataja ja raamatu „Eesti apteekide ajalugu“ üks toimetaja
502 7574
ain.raal@ut.ee