NordenBladet – Soome valitsus teatas neljapäevasel pressikonverentsil, et reisimise ja avalike üritustega seotud piirangud leebuvad, kirjutab Yle. Muuhulgas muutub esmaspäeval Soome ja Eesti vahel reisimine tunduvalt lihtsamaks.

Soome kaotab sisepiirikontrolli reisijatele Eestist, Lätist, Leedust, Taanist, Norrast ja Islandist. Seevastu Rootsi suhtes jäävad piirangud suures osas samaks. Siseminister Maria Ohisalo sõnul on selle põhjuseks Rootsi epideemiline olukord. „Haiguspuhangu praegune seis seda ei võimalda,“ tõdes Ohisalo. Välisminister Pekka Haavisto kinnitas, et Soomes on muutunud koroonaviiruse situatsioon rahulikumaks. Ta avaldas lootust, et peagi saavutatakse suuri edusamme ka Rootsis. „Usun, et muudatused on mõlemal pool piiri mõistetavad, ehkki see takistab kindlasti normaalset suhtlemist,“ kirjeldas Soome välisminister läänenaabrite situatsiooni.

Ka Eesti välisminister Urmas Reinsalu teatas tänasel pressikonverentsil, et 15. juunist kõrvaldab Soome sadamast piirikontrolli ja kõik eestlased saavad piiranguteta põhjanaabrite juures käia.

Ehkki reisipiiranguid leevendatakse, toonitas Soome välisministeerium, et soovituslik on ebavajalikke turismireise vältida. Ohisalu sõnul kinnitatakse piirikontrolliga seotud otsused reedel toimuval valitsuse istungil. Üldised piiriliikluse piirangud vaadatakse üle järgneva kahe nädala jooksul. Teede- ja kommunikatsiooniminister Timo Harakka kinnitas, et sel ajal arutatakse tõenäoliselt piiriliikluse avamist teiste Schengeni riikidega. Sotsiaaldemokraadist ministri hinnangul on Euroopa Liidu peamine eesmärk pandeemia arengut jälgida ja proovida reisimist võimalikult palju avada.

Reisimise kõrval vähendati piiranguid ka avalike ürituste puhul. Juuli algusest tohib Soomes korraldada enam kui 500 osalejaga väliüritusi. See nõuab siiski keerulist korraldustööd, sest põhilised distantseerimisnõuded jäävad kehtima. „Kuigi kõiki piiranguid pole võimalik tühistada, usun, et see on tervitatav samm õiges suunas,“ sõnas teadus- ja kultuuriminister Hanna Kosonen, kelle sõnul mõjutab muudatus näiteks jalgpallivõistlusi, ent ka kultuuriüritusi.

 

Avafoto: NordenBladet