NordenBladet – Taani Parlamendi 20. mai otsusega hakatakse uuesti avama olulisi kultuuriasutusi, sh teatreid, kinosid, loomaaedu ja muuseume. 26. mail avatakse nii Amalienborgi loss kui ka Rosenborgi loss.

Amalienborgi on tuntud kui Taani kuningapere residents. See koosneb neljast klassikalisest rokokoostiilis fassaadiga hoonest, mis ümbritsevad kaheksanurkset lossiplatsi. Amalienborgi asutaja, kuningas Frederik V uhke ratsamonument asub platsi keskel.

Algselt oli Amalienborg mõeldud neljale aadliperele, kuid pärast 1794. aasta põlengut ostis kuningapere kompleksi ja otsustas sinna kolida.

Järgnenud aastasadade jooksul on need neli hoonet olnud kuningaperede residents.

Rosenburgi loss on renessansstiilis, kuid ehitati algselt maaresidentsiks. Taani kuningas Christian IV rajas lossi 1606. aastal ning see on ajastule omases Hollandi renessansstiilis.

Mai viimasel teisipäeval avab oma uksed ka Taani Kronborgi loss. Helsingøri linnas asuv loss ehitati kindlustuse kohale, mille rajas kuningas Erik 1420. aastal. Tänapäevase välimuse sai Kronborgi loss kuningas Frederik II valitsemisajal 16. sajandi lõpus.

Suletuks jäävad veel Christiansborgi loss, mis on Kopenhaageni suurim kuninglik museum, kuninglikud hobusetallid,  kuniglik köök, lossi kabel ja lossi all asuvad varemed.

Kuninglikud muuseumid suleti 12. märtsil viirusepandeemia tõttu. Seni ei ole veel teada, millal Christiansborgi loss avatakse.

 

Allikas: NordenBladet.com