NordenBladet — Täna saabus Eestisse NATO 1. alaline miinitõrjegrupp, kes hakkab kuni 27. maini kestva õppuse raames harjutama koos Eesti mereväe laevadega Saaremaa ja Hiiumaa põhjaosas miinijahtimist, erinevaid koostöö manööverdamis harjutusi ning miinitraalimist.

„Mul on hea meel näha NATO 1. alalist miinitõrjegruppi jälle Eesti vetes koos meie laevadega opereerimas. Merevägi on lõpetamas miinitõrjelaevade moderniseerimist ja juba käesoleval aastal on meie laev liitumas NATO 1. alalise miinitõrjegruppiga. Eestis toimuv ajalooliste lõhkekehade kahjutuks tegemise operatsioon annab suurepärase võimaluse meie laevadele harjutada koostööd liitlastega,“ ütles mereväe ülem kommodoor Jüri Saksa.

Eestit külastav NATO 1. alalisse miinitõrjegruppi kuuluvad laevad on lipulaev FGS Donau, miinijahtijad FGS Fulda, HMS Ramsey ja HNLMS Willemstad ning miinitraaler HNOMS Otra. Eestist toetavad õppust miinijahtijad Admiral Cowan ja Ugandi ning staabilaev Wambola.

„Läänemeri on NATO jaoks suure strateegilise tähtsusega. Meil on hea meel, et Eesti on võtnud kasutusele leevendavaid meetmeid, et seda õppust hõlbustada, vaatamata nõudlikule pandeemiale,“ ütles NATO 1. alalise miinitõrjegruppi komandör kaptenleitnant Henning Knudsen-Hauge viidates, et Eesti on aastaid panustanud NATO 1. alalise miinitõrjegruppi. „Täiustades seeläbi liitlaste teadmisi Läänemere operatsioonidest ja olukorrateadlikkusest,“ lisas kaptenleitnant Knudsen-Hauge.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ning keda allianss võib lühikese etteteatamisajaga saata erinevatesse maailma paikadesse.

Eesti merevägi on osalenud NATO miinitõrjegrupis üle kümne aasta, panustades iga poolaasta vältel üksuse koosseisu ühe sõjalaevaga. NATO 1. alalist miinitõrjegruppi (SNMCMG1) juhtis alates 2016. aasta juunist kuni 2017. aasta juunini esmakordselt ajaloos Eesti mereväeohvitser – kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa. 2017. aasta esimesel poolaastal olid ka NATO üksuse juhtstaabi liikmed Eesti mereväelased.

Avafoto: mil.ee
Allikas: Eesti Kaitsevägi

Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT