NordenBladet — Soomes oli maikuu alguse seisuga avatud üle 100 000 aktsiasäästukonto. Kontode avamine on olnud kiire, aga kevadel on nende avamise hoog veidi jahtunud. Konto on toonud turule uusi investoreid, sest neljandik konto avanutest ei omanud varem väärtpaberikontot.

Aktsiasäästukontole on saanud aktsiaid osta alates 2020. aasta algusest. Väärtpaberikeskuse Euroclear Finlandi andmetel oli 4. mail kontosid 100 718, samas kui jaanuari lõpus oli neid 60 042, vahendab Taloustaito.

Enam kui sajast tuhandest kontost kuulub neljandik ehk 26 500 naistele. Naiste osakaal on veidi kasvanud. Aktsiasäästukonto on mõeldud pikaajaliseks investeerimiseks ja seda on näha konto avajate vanuses. Kontosid avatakse põhiliselt vanuses 18–39. Naistest kuulub sellesse vanusegruppi 51 protsenti ja meestest 58 protsenti. Alla 18-aastasi on naistest 13 protsenti ja meestest 6 protsenti.

Euroclear Finlandi andmetel oli maikuu algul kontodel olevate aktsiate väärtus 335 miljonit eurot. Kogu Soome börsi turuväärtus oli 228 miljardit eurot, mis tähendab, et aktsiasäästukontode osakaal on 0,15 protsenti.

Aktsiasäästukontole saab panna raha ning soetada kodu- ja välismaiseid aktsiaid. Kontol võib aktsiaid müüa ja osta ilma maksu maksmata. Dividendid laekuvad kontole samuti maksuvabalt. Kui kontolt võetakse raha välja, siis makstakse kapitalitulumaksu. See tähendab, et maksud saab edasi lükata ning kasutada kogu tulu ja tootlust uute investeeringute tegemiseks. Raha võib kontole panna maksimaalselt 50 000 eurot. Konto sees teenitud tulule aga ülempiiri pandud pole. Ühel isikul saab korraga olla vaid üks aktsiasäästukonto.