NordenBladet — Eile lõppes Lääne-Virumaal ning Järvamaal toimunud nelja päevane õhutõrjepataljoni õppus Tormikotkas, mille eesmärgiks oli treenida allüksuseid pataljoni koosseisus lahingülesannete täitmiseks ja hinnata allüksuse väljaõppetaset.

„Täna me võime kindlalt öelda, et õhutõrje koosneb mitte üksikutest sõduritest, vaid kokku töötanud allüksustest. Ajateenijatest ülemad on pädevad ning meeskonnad toimivad tõrgeteta,“ ütles õhutõrjepataljoni tulepatarei ülem kapten Egon Tangsoo ning lisas, et õppusel said sõdurid näidata oma iseseisvust, oskust õigeid otsuseid vastu võtta ning ka meeskonnavaimu.

„Meie, tegevväelased, olime kõrvaltvaatajad ning testijad. Ehk hindajad ning vaatlejad ning pakkusime sõdurite tegevusele vastutegevust. Kokkuvõttes said sõdurid hästi hakkama ning nad on nii Kevadtormiks kui sellele järgnevaks lahinglaskmiseks valmis,“ lisas kapten Tangsoo.

Esmaspäeval alanud õppusel harjutati allüksuste juhtimist ja tegutsemist taktikalises olukorras ning  lahinguteenindustoetuse protseduure, näiteks haavatute evakueerimine, esmaabi andmine, kütuse täiendamised, välitoitlustus, esimese liini remonttööd ja lahingumoona täiendamised. Harjutusel kasutati konventsionaalse sõjapidamise stsenaariumit Eesti Vabariigi territooriumil, mis põhineb jalaväebrigaadi viivitus operatsioonil.

Taktikaõppusel Tormikotkas osales kokku üle 200 kaitseväelase õhutõrjepataljonist. Lisaks olid vastutegevusse kaasatud ka Scoutspataljoni vormikandjad ning õhuväe lennuvahendid ja piloodid.

 

Allikas: Eesti Kaitsevägi
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT