NordenBladet – Printsess Margarethe sündis 16. aprillil 1940 Frederick IX ja kuninganna Ingridi vanima tütrena. Sel ajal ei saanud naised Taanis troonile tõusta. Siiski sai selgeks, et nii see ei jää, kuna Taani kuningal sündis kolm tütart. Selleks, et ka naissoost pärijad saaksid troonile tõusta, muudeti seadust.

Enne trooniletõusmist abiellus printsess Margarethe prantsuse diplomaadi Henri de Laborde de Monpezat’ga ja neil sündis kaks poega. Kahjuks haigestus printsess Margarethe isa ja suri 14. jaanuaril 1972. Üle väga pika aja tõusis Taanis taas troonile naine: Margarethest sai Taani kuninganna. Taani kõige esimene kuninganna oli Margarethe I, kelle valitsemisaeg jäi ajavahemikku 1376–1412.

Kuigi Taani on maailma vanim monarhia, siis erinevalt Suurbritanniast ei viida Taanis läbi uhket kroonimistseremooniat. Margarethe kinnitas Taani kuningannaks tollane peaminister Jens Otto Krag.

Kuninganna Margarethe II on rahva seas väga populaarne ja tuntud kunstimetseen.  Ta on korraldanud nii oma maalide kui ka tekstiiltööde näitusi ning kujundanud mitmeid teatrietendusi. Kuninganna on väga andekas kunstnik ja tema illustratsioone kasutati  „Sõrmuste isanda“ taanikeelses väljaandes pesudonüümi Ingahild Grathmer all.

Armastatud monarh külastas viimati Eestit 2019. aasta juunikuus, mil tähistati Taani lipu 800. aastapäeva. Kuninganna Margarethe II käis esimest korda Eestis ametlikul visiidil 1992. aastal.

Palju õnne, Taani kuninganna Margarethe II !