NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab täna avalikul istungil koroonaviiruse levikust põhjustatud kriisiga kaasnevat majanduslangust leevendava meetme paketi vastavust kujunenud olukorrale.

Komisjoni esimehe Jürgen Ligi sõnul teatas rahandusminister küll varakult ekspertidest koosneva kriisikomisjoni moodustamisest, kuid lisaeelarve koostamisel ei ole neid palju kasutatud. “On öeldud, et akuutse kriisi ajal peavad meetmed olema kiired ja suunatud täpselt akuutsetele probleemile nagu töökohtade, ettevõtete ja sissetulekute säilitamine,“ meenutas ta.

„Olukorras, kus odava laenamise tõttu on raha näiliselt rohkem kui ühelgi teisel valitsusel, on eelnõudes rida äärmiselt kulukaid punkte, mida eksperdid ei soovita, mille kasutegur kriisi kontekstis on olematu ja mida ei ole peetud mõistlikuks ka tavaolukorras,“ ütles Ligi. „Erikomisjoni järelevalve kohustus on tähelepanu juhtida sellele, kus ollakse jagamas saaki ja millega tegelikult olukorda parandada”.

Valitsus on esitanud Riigikogule koroonaviiruse tõttu välja kuulutatud eriolukorra lahendamiseks 2020. aasta riigi lisaeelarve seaduse eelnõu (171 SE) ning otsuse eelnõu Stabiliseerimisreservi vahendite kasutusele võtmiseks (168 OE). Samuti on menetluses Riigi 2020. aasta lisaeelarve seadusega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu (169 SE).

Istungile on kutsutud Riigikontrolör Janar Holm, Rahandusministeeriumi, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Sotsiaalministeeriumi esindajad.

Avalik istung algab kell 13.15 ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Videosalvestist saab hiljem vaadata https://www.youtube.com/riigikogu.

 

Allikas: Eesti Riigikogu