NordenBladet — Kriisiolukorraga seotud logistilistel põhjustel on Euroopa Liidu piiripunktides olnud raskusi paberil originaalsertifikaadi esitamisega. Probleem võib tekkida juhul, kui sertifikaadil on viga, muudetakse kaubasaajat või muudel asjaoludel, kui peatatud lennuliikluse tõttu on raskusi paberil originaalsertifikaadi õigeaegse kohalesaatmisega.

Euroopa Komisjon saatis Euroopa Liidu välistele kaubanduspartneritele ja saatkondadele teavituse, et import ELi võib ajutise kriisiolukorra abinõuna toimuda ka originaalsertifikaadi koopia alusel järgmistel tingimustel.

  • Kui Euroopa Liidu välisel riigi on juurdepääs ELi süsteemile TRACES;
  • kui ELi välisel riigil ei ole juurdepääsu süsteemile TRACES, siis välisriigi pädeva asutuse meiliaadressilt tuleb sertifikaadi koopia saata otse piiripunkti meiliaadressile. Sobivate piiripunktide loetelud leiab Euroopa Komisjoni (DG Sante) kodulehelt ja need on järgmised:

Euroopa Komisjon on palunud sarnaseid abinõusid rakendada ka liiduvälistel riikidel, sest originaalsertifikaadi esitamisega on olnud probleeme ka ELi eksportijatel.

 

Allikas: Maaeluministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT