NordenBladet — Õiguskomisjon otsustas saata esimesele lugemisele valitsuse algatatud päästeseaduse ja relvaseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis on seotud kriisiinfo teenuse käivitamise, vabatahtlike päästjate kaasamise ja Päästeameti ülesannetega.

Komisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et eelnõu kiireloomulise menetlemise tingib vajadus anda kriisiabi telefoni 1247 tööle õiguslik alus. „Lisaks häirekeskuses töötavatele inimestele peab riik praeguses kriisiolukorras kaasama vabatahtlikke, kellele tuleb anda töö tegemikeks vajalik juurdepääs patsiendiinfole ning tagada neile ka sotsiaalsed garantiid,“ ütles Karilaid. „Parlament peab õiguslike aluste loomisel olema kiire ja paindlik.“

Eelnõu (128 SE) näeb ette anda kriisiinfo lisaoperaatoritena töötavatele vabatahtlikele õiguse edastada patsiendiinfot, kus ja millal on isikule osutatud tervishoiuteenust, kuid ei võimalda anda ülevaadet terviseseisundist. Info saamiseks tuleb küsijal öelda nii oma kui küsitava isiku nimi ja isikukood.

Komisjoni liikme Heljo Pikhofi sõnul on põhjendamatu, et eelnõuga soovitakse anda vabatahtlikele juurdepääs inimeste terviseandmetele. „Inimeste isiku- ja terviseandmed on niivõrd delikaatsed ja ei ole õige teha need vabatahtlikele kättesaadavaks,“ ütles Pikhof.

Häirekeskus käivitas üleriigiline abi- ja infoteenusenumbri 1247, millele kriisiolukorras helistades saab käitumisjuhiseid toimetulekuks ja infot kriisist puudutatud isikute kohta.

Eelnõu väärtustab ka vabatahtliku päästjana tegutsemist. Ettepaneku järgi laiendatakse päästetööd tegevatele vabatahtlikele päästjatele kehtivaid sotsiaalseid tagatisi ka ennetustööd tegevatele vabatahtlikele päästjatele.

Komisjonile jagas selgitusi siseminister Mart Helme, kelle sõnul kasvab järjest vabatahtlike roll päästevaldkonna töötajate hulgas ning ka nemad peavad olema sotsiaalsete tagatistega sama moodi kaitstud nagu kutselised töötajad.

 

Allikas: Eesti Riigikogu