NordenBladet — Saksamaa kehtestab kontrolli kõikidel oma maismaapiiridel, et tulla toime jätkuva rändekoorma ja „islamistliku terrorismiga”, teatas riigi siseminister Euroopa Liidule.

Siseminister Nancy Faeser raskustes olevast sotsiaaldemokraatide parteist (SPD) nõustus lõpuks sellega, et Saksamaal ei jää muud üle, kui jõustada korralik piirikontroll, et tulla toime suure hulga ebaseaduslike piiriületustega.

Saksa väljaande Bild andmetel toovad uued reeglid kaasa „migrantide karmi tagasisaatmise piiridel”.

Väidetavalt on Faeser juba teavitanud Euroopa Komisjoni otsusest, mida õhutab sügavalt juurdunud paanika Saksamaa praeguse migratsiooniolukorra ja sisejulgeoleku ohtude pärast.

See tähistab aga kannapööret võrreldes tema eelmise kuu seisukohaga, kui ta keeldus pikendamast eelmisel aastal Saksamaa piiridel Poola, Tšehhi ja Šveitsiga esmakordselt kehtestatud rangeid kontrolle.

Selle poliitika järgi on alates eelmise, 2023. aasta oktoobri keskpaigast piirilt tagasi saadetud enam kui 30 000 inimest, kuna on mure varjupaigataotluste arvu suurenemise pärast.

Nüüd rakendatakse reegleid kogu Saksamaa 3700-kilomeetrise maismaapiiri ulatuses Taani, Hollandi, Belgia, Luksemburgi, Prantsusmaa, Šveitsi, Austria, Tšehhi Vabariigi ja Poolaga.

Viimane otsus tehti vahetult pärast rändeteemalist erakorralist kohtumist konservatiivse CDU/CSU parlamendirühma ja piirkondlike esindajate vahel, kus arutelud keskendusid sisserändepoliitika karmistamisele.

Austria ei ole aga arengut tervitanud, öeldes, et ei võta vastu ühtegi piirilt tagasi saadetud migranti.

„Seal pole manööverdamisruumi,” ütles Austria välisminister Gerhard Karner. „See on seadus. Olen andnud föderaalpolitsei juhile korralduse mitte lubada tagasi saatmist,” lisas ta.

Mure migratsiooni pärast on juba Saksamaa poliitikas esiplaanile tõstetud, mida on suurendanud rida islamistide rünnakuid, viimati Solingenis.

Samuti on Saksamaa valitsusel olnud suurenenud surve reageerida migratsioonile, kuna toetus parempoolsele parteile AfD on kiiresti kasvanud.

Eelmise kuu lõpus teatas Saksamaa politseiliit, et Schengen muudab Saksamaa julgeolekukriisi veelgi hullemaks ja sellest tuleb viivitamatult loobuda.

Föderaalse politseiliidu esimehe asetäitja Manuel Ostermann mõistis ajakirjale Focus antud intervjuus raevukalt hukka Schengeni, EL-i piirideta skeemi.

„Saksamaa julgeolekukriis on Schengeni ebatõhusa poliitika otsene tagajärg. Schengeni suutmatus rännet tõhusalt juhtida on seadnud Saksamaa julgeoleku ohtu,” märkis ta.

„Saksamaa peab mõistma Schengeni praegust ebaõnnestumist ja kas tegema ühiseid jõupingutusi praeguse õigusliku olukorra juurde naasmiseks või Schengeni lõpetamiseks,” lisas ta.

Siin osutas ta kuritegevuse kasvule Saksamaal, mida süvendas rändekriis, kui tõendit, et Schengen ei ole enam elujõuline.

Ta ütles, et Schengeni avatud piirid on muutnud kurjategijate tegutsemise kogu Euroopas lihtsamaks, mõjutades Saksamaa julgeolekut.

„Schengen ei ole suutnud kaitsta Saksamaad kurjategijate sissevoolu eest, mistõttu on vaja viivitamatut tegutsemist,” märkis ta. „Schengeni läbikukkumine ilmneb kuritegevuse suurenemises, mis teeb selgeks, et muudatusi on vaja.”

Avafoto: Unsplash