NordenBladet — Soomes toetab riik inimeste esimese eluaseme ostmist läbi asp-kontode, millele makstakse omaosaluse kogumisel kõrgemat maksuvaba intressi ning asp-laenude intress on soodsam. Asp-konto saab avada 15-39-aastaselt. 30ndates eluaastates Helsingi naine Krista avaski Nordea pangas enda arvates sellise konto, aga pärast aasta möödumist ja intressi aruande uurimist sai aru, et tegemist oli hoopis mingi muu kontoga, vahendab MTV.

Selgus, et pank oli talle avanud tavalise, mitte asp-konto. Pank pakkus algul Kristale 300 eurot hüvitist, siis 450 eurot, aga naine polnud ikka nõus. Lõpuks pakkus pank hüvitiseks 750 eurot, mis oli Krista arvates õiglane summa.

Kristale valmistas kõige rohkem meelehärmi see, et tema koduost lükkus panga vea tõttu aasta võrra edasi. Nimelt peab inimene koguma asp-kontole raha vähemalt kahe aasta jooksul, et saada soodusintressiga laenu. Tavalise konto muutmine asp-kontoks ei ole võimalik.

Asp kontole saab raha koguda kvartalis minimaalselt 150 eurot ja maksimaalselt 3000 eurot. Asp kontole laekunud raha pealt makstakse maksuvaba lisaintressi. Kui asp-konto on olnud vähemalt kaks aastat, siis saab pangast soodusintressiga asp-laenu. Laenu saab siis, kui on kogutud 10 protsenti kinnisvara maksumusest. Asp laenu saab võtta esimese kodu ostmiseks.