NordenBladet — Sotsiaalminister Tanel Kiik andis valitsuse liikmetele kabinetinõupidamisel ülevaate riigi valmisolekust olukorraks kui siia peaks jõudma koroonaviirus. Viiruse jõudmine Eestisse on võimalik, kuid selle kohapealse leviku tõenäosus madal.

„Sotsiaalministeerium ja terviseamet jälgivad koostöös WHO ja Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskusega koroonaviiruse levikut maailmas ööpäevaringselt, et vajadusel uuendada nii elanikele kui ametkondadele mõeldud tegevusjuhiseid,“ ütles sotisaalminister Kiik. „Oht viiruse levikuks Eestisse on olemas, kuid praegu hindame selle kohapealse leviku tõenäosust madalaks,“ ütles ta.

Riik on teinud vajalikud ettevalmistused juhuks, kui viirus peaks siiski Eestisse jõudma. Näiteks eelmisest nädalast on terviseametil võimekus iseseisvalt viirust tuvastada. Samuti on käitumisjuhised olemas kõigil Eesti raviasutustel ja pädevatel riigiasutustel, mida viiruse tuvastamisel teha. Piiripunktides aktiivset reisijate tervise jälgimist ega tervisekontrolli hetkel ei rakendata, kuid piiripunktidele on edastatud infomaterjalid reisijatele.

Viirushaiguste ennetamiseks tuleb pesta käsi; köhides või aevastades katta suu salvrätiga ning haigena püsida kodus.

Peaminister Jüri Ratas tunnustas sotsiaalministeeriumi ja terviseameti tööd. „Uudised koroonaviirusest on hõivanud olulise osa meediapildist ning tõenäoliselt tunnevad end mitmed inimesed häirituna. Kuigi meie jaoks on gripp oluliselt aktuaalsem terviseoht, on riigil kohustus olla valmis igaks olukorraks. Sotsiaalministeerium on koos terviseametiga teinud siin ära olulise töö, tagades, et meie raviasutustel ja teistel pädevatel riigiasutustel on valmisolek viiruse levikut ohjata.“

WHO kuulutas nädalal 30. jaanuaril koroonaviiruse üleilmseks terviseohuks, kuid seda eelkõige põhjusel, et pidurdada viiruse levikut ja jõudmist nõrkade tervishoiusüsteemidega riikidesse, kus puudub valmidus viiruse leviku piiramiseks.

Koroonaviiruse kohta leiab pidevalt uuendatavat infot terviseameti veebilehel: https://www.terviseamet.ee/et

 

Allikas: Eesti Riigikogu