NordenBladet — Kuigi väikeste laste vanemaid kujutatakse tihti kurnatutena, näitab uuring, et nad on teistest rahulolevamad. Psüühilist kurnatust ja depressiooni esineb väikeste laste vanematel samapalju kui teistel, selgub uuringust Finnterveys 2017. Enamus väikeste laste vanematest tunneb end hästi: nad on oma elu ja saavutustega rohkem rahul kui teised samaealised, vahendab Helsingin Sanomat.

Uuringus võrreldi alla 7-aastaste laste vanemaid ülejäänud 18-50-aastaste täiskasvanutega, kel ei olnud väikseid lapsi. Küsimustele vastas ligi 800 väikeste laste vanemat ja ligi 1800 samaealist muud täiskasvanut.

Uuring näitab, et kuigi avalikkuses tuuakse tihti välja lastega perede raske elu, siis tegelikkuses see nii ei ole. Uuring näitab, et lapsed muudavad inimesed elus rohkem rahul olevaks. Ligi 90 protsenti väikelaste vanematest peab elu heaks või väga heaks. Väikeste laste emadest 84 protsenti ja isadest 87 protsenti on eluga rahul. Muude naiste puhul on vastav rahulolu 76 protsenti ja meestel 78 protsenti.

Väikelaste emadest on oma saavutustega elus rahul 82 protsenti, muudest naistest vaid 69 protsenti. Väikeste laste isadest on saavutustega rahulolevaid 78 protsenti, ülejäänud meestest on sama rahuloluga 58 protsenti.

Uuring toob siiski välja ka selle, et väikeste laste vanematel esineb kurnatust. Emad on kurnatumad kui isad ja noores eas vanemad on kurnatumad kui vanemas eas vanemad. Kurnatumad on ühtlasi kehvemal järjel ja töötud vanemad, aga enim on kurnatus seotud vanemate perfektsionismiga.

Uuring näitab, et kuigi lastega tuleb ellu palju muresid, on positiivset siiski rohkem. Uuring hõlmas mitte ainult päris väikeste laste vanemaid, vaid vanemaid laste vanuses kuni 7 eluaastat. Kuigi Soomes on sündide arv järsult kukkunud ja seda seostatakse lapsevanemate kurnatusega, näitab uuring, et lastega vanemad pole eriti stressis ja kurnatud.

Avafoto: Pexels