NordenBladet — Üha enam soomlasi vajab hakkama saamiseks toiduabi. Toiduabi klientide arv kasvas hüppeliselt pea kõikides Soomes suurimates keskustes. Vastav küsitlus viidi läbi 2019. aastal Soome suurimates keskustes ja pea igal pool toiduabi klientide arv kasvas. Küsitleti 12 suurema linna toiduabi pakkujaid ja ainult Vantaal ning Hursti toiduabis Helsingis oli klientide arv jäänud samale tasemele. Kouvolast andmeid ei saadud, vahendab Keskisuomalainen.

Esialgsetel andmetel kasvas klientide arv aastaga 25 protsenti. Mingil põhjusel tuli selline hüpe. Toiduabi saajaid on kõikidest ühiskonnagruppidest. Seal on nii õpilasi, pensionäre, töötuid kui lastega peresid. Veel 12 aastat tagasi käisid toiduabi saamas vaid alkohoolikud, nüüd on seal terve ühiskonna spekter.

Tervet ühiskonna spektrit näeb eriti jõulude ajal. Siis jagasid Soome Punane Rist ja Mannerheimi Lastekaitseliit korjanduse käigus kogutud abi raames toidu kinkekaarte 22 000 puudustkannatavale lastega perele.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry juhataja Heikki Hursti ütles jõulude ajal, et viimase 15 aastaga on toiduabi klientide arv kõvasti kasvanud. Varem oli toiduabi järjekorras kõige enam 300-400 inimest, nüüd aga seisab sabas 2700-3000 inimest.

Kui varem olid toiduabi saajad alkohoolikud ja nn asotsiaalid, siis nüüd käivad abi järel inimesed eri ühiskonnagruppidest: õpilased, pensionärid ja lastega pered. Käivad tavalised inimesed, kel on üks ja sama probleem: raha ei jätku.