NordenBladet — Kui seni oli Soomes laste sünni peamiseks takistuseks naistel sobiva elukaaslase puudumine, siis nüüd on selleks saanud soov teha elus muid huvitavaid asju. Tegemist pole ainult Soomele omase nähtusega, aga Soomes on see tulnud kõige tugevmalt esile. Sündide arv on Soomes kukkunud isegi rohkem kui Jaapanis, vahendab Helsingin Sanomat.

USA uuringu järgi mõtlevad millennialid (sündinud 1980-2000) teistmoodi kui varasemad põlvkonnad. Nad kaaluvad eri alternatiive. Laps on võimalik, kui sobib eluga kokku, aga pole enam iseenesest mõistetav.

Veel 4 aastat tagasi arvati, et Soome rahvaarv kerkib ühtlaselt 6 miljonini. Nüüd enam nii ei arvata. Värske prognoosi kohaselt läheb rahvaarv langusse 2031. aastal. Alates 2016. aastast on Soomes surnud rohkem inimesi kui sündinud. Rahvaarv on kasvanud tänu migratsioonile. Tulevikus aga sellest enam ei piisa. Selleks, et sündide arvu kukkumist korvata, peaks migratsioon olema senisest kaks korda suurem.

Küsimus on valikutes. Kui Soome lepib rahvaarvu vähenemisega, tähendab see, et tekib üks rahvusvaheline ja multikultuuriline suur-Helsingi ning ülejäänud piirkonnad jäävad tühjaks.

Muutuks ka ühiskondlik lepe. Praegune Soome ühiskonnamudel on selline, et majandus kasvab ning järeltulev põlvkond maksab eelmise võlad ja pensionid. Sellest mudelist taganemine võib olla ohtlik. Kui kasv aeglustub, siis võib Soomega juhtuda nagu lennukiga, mille hoog aeglustub. See võib järsku alla sadada nagu kivi.

Õnneks pole rahvastiku prognoos reaalne elu, vaid näitab, mis juhtub siis, kui midagi ette ei võeta.