NordenBladet — Soomes võetakse uuest, 2020. aastast kasutusele sellised aktsiahoiukontod, mis võimaldavad maksuvaba investeerimist börsiaktsiatesse ja kus maksu tuleb maksta alles pärast raha väljavõtmist. Selliste kontode eesmärk on julgustada soomlasi investeerima börsiaktsiatesse. Kontole saab osta nii kodu- kui välismaiseid börsiaktsiaid, aga mitte fondide osakuid, võlakirju ega börsil noteerimata firmade aktsiaid, vahendab Iltalehti.

Aktsiahoiukontole saab aktsite soetamiseks kanda vaid raha ning maksimaalselt 50 000 eurot. See tähendab, et oma vanad aktsiad tuleb jätta väärtpaberikontole või maha müüa.

Aktsiahoiukonto peamine eelis on see, et konto sees saab aktsiatega kaubelda ning dividende edasi investeerida maksuvabalt. Maksu makstakse alles siis, kui raha välja võetakse. Sellega saab maksustamise edasi lükata.

Uus konto sobib aktiivsetele pikaajalistele investoritele, kes jälgivad pidevalt aktsite käekäiku ja investeerivad pikemaks perioodiks. See ei sobi neile, kel on vaja raha kohe kasutada või kes oma investeeringuid ei jälgi. Maksueelis tuleb alles pärast 7. aastat.

Arvestada tasub ka seda, et väärtpaberikontol on 15 protsenti dividendidest maksuvaba, aktsiahoiukontol sellist eelist pole.

Aktsiahoiukonto puhul on välismaa aktsiatesse investeerimisel oht, et maksu tuleb maksta topelt: esialgu aktsia kodumaal dividendide pealt ja teiseks veel Soomes, kui raha välja võetakse. Seetõttu soovitab Nordea aktsiahoiukontole soetada esialgu vaid kodumaiseid aktsiaid.

Aktsiahoiukonto puhul tuleb jälgida, et kontosid oleks vaids üks. Kui maksuamet avastab teise konto, siis võidakse teha trahvi 10 eurot päeva kohta ja seda mõlema konto eest. Päeva trahv on seega 20 eurot ja aastas 7300 eurot.

Aktsiahoiukontot pakuvad kohe jaanuaris neli panka: Nordea, Nordnet, Mandatum Trader ja Danske Bank. Konto avamine on tasuta, aga muud tasud on erinevad. Investoritel tasub jälgida, et poleks kuutasu, muidu muutuvad väiksemad investeeringud mõttetuks. Vahendustasud on pankadel väiksed, Nordeal ja OP-l vaid üks protsent tehingu summast, mistõttu tasub investeerida ka väiksemaid summasid.

Aktsiahoiukontole saab kanda raha maksimaalselt 50 000 eurot. Investeeringute maht aga pole piiratud.