NordenBladet — Rootsi Karlstadi rajatakse Muumide teemapark, mis on kolm korda suurem kui Soome Naantali Muumimaa. Idee on pärit Soomest, aga see sai kohe sooja vastuvõtu Rootsis. Sobiv koht leiti Karlstadis, aga ka teised piirkonnad olid huvitatud. Karlstad oli aga valikutest parim, vahendab Yle.

Karlstad asub suure maantee ääres 200 kilomeetri kaugusel Oslost, ehk poole tee peal Stockholmist Oslosse. Külastajaid on oodata nii Rootsist kui Norrast. Norralased käivad palju Rootsis, kuna hinnad on seal 25 protsenti madalamad.

Päris lähiaastatel Muumi teemaparki veel Rootsis ei näe, kuna kohalike vastuseis planeeringule on olnud aktiivne. Muumide vastu kellelgi midagi pole, küll aga ei meeldi asukoht. Kuigi otsus läks volikogus läbi, tuleb sellele ilmselt kaebusi.

Soomes Naantalis on Muumimaa tegutsenud ligi 30 aastat ja Muumimaal on teemaparkide avamiseks Euroopas ainuõigus. Kõiki Muumidega seotud lube annab välja Soome ettevõte Moomin Characters Oy. Välismaalastest külastajaid on Soome Muumimaal 20-25 protsenti, neistn pooled rootslased.

Foto: Soome Muumimaa suveniiripood (NordenBladet)