NordenBladet — Hiinas võeti oktoobrikuus kinni Soome ilmateenistuses töötav teadlane Zhan Wang, keda kahtlustatakse riigivastases tegevuses. Teadaolevalt oli Wang kritiseerinud varjunime abil Hiina valitsust. Soome välisministeerium on asjast teadlik, aga ei kommenteeri seda. Praegu pole ka täpsemat teavet Wangi seotuse kohta Soomega. Teadaolevalt on ta Hiina kodanik, vahendab Yle.

Wangi kinnivõtmisest teatas Radio Free Asia. Wang peeti kinni oktoobris, kui sisenes Hiinasse. Ta viidi 15. oktoobril Hiina kirdeosas Liaoningi maakonnas Shenyangis asuvasse eeluurimisvanglasse nr 1.

Inimõiguste kaitse organisatsioonide andmetel on Hiinas sadu inimesi, kes on vahistatud valitsuse tegevuse kritiseerimise eest. Ka Nobeli rahupreemia saanud aktivist Liu Xiaobo istus valitsuse vastase tegevuse eest 11 aastat vanglas. Tavaliselt määratakse sellisel puhul 10 aasta pikkune vanglakaristus, vahel ka pikem.

Wang alustas Soome ilmateenistuses tööd 2019. aasta veebruaris. Wang on enne seda töötanud ka Lõuna-Koreas. Ta kaitses meteoroloogia doktori kraadi 2016. aastal Austraalias Monashi ülikooli juures.

Hiina meedias pole asjast kirjutatud, aga sellest on sotsiaalmeedias teada andnud inimõiguste kaitse organisatsioonid.

环保学者王展入境中国被捕

就职于芬兰气象研究所(Finnish Meteorological Institute)的环保学者王展今年10月入境中国时,被警察以”煽动颠覆国家政权罪”拘留。 维权网16日披露消息说,王展目前被拘押在沈阳市第一看守所。 消息认为,这是当局意图对那些在海外批评北京政府的人士起到威吓作用。 (责编:韩洁)

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT