NordenBladet — Soomes on 300 000 jahimeest, aga 1,5 miljonit registreeritud relva. See tähendab, et osa relvi seisab niisama kasutuseta. Politsei on mures, sest osa kasutuseta relvadest langeb kurjategijate kätte. Relvi on näiteks kodudest ära viidud murdvarguste käigus. Kuritegelik rühmitus Untited Brotherhood on hankinud varastatud relvi, vahendab Yle.

Tulevikus nähakse lahendusena seda, et relvaload antakse välja ajutisena. Teine võimalus on maksta relvaomanikele kasutult seisvate relvade hävitamise eest hüvitist. Praegu ei maksta relvade loovutamise eest midagi. Hüvitist võib saada siis, kui politsei korraldab relvamüügioksjoni.

Registreerimata ebaseaduslikke relvi on Soomes tuhandeid, aga selle kohta politseil täpne ülevaade puudub. Osa selliseid relvi on kollektsionääride käes, kel pole kavatsustki neid laskmiseks kasutada. Osa relvi satub kurjategijate kätte. Paljud Soomes kurjategijate poolt kasutatud relvad on kodudest varastatud. Näiteks on varastatud relvi kasutanud kuritegelik grupeering United Brotherhood. Aastas on relvavargusi 220-230 ringis. Politsei on läbiotsimiste käigus konfiskeerinud igal aastal 350-450 relva, millest osa on ebaseaduslikud.