NordenBladet – Eesti kodanikud on Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) iseteeninduse kaudu esitanud kokku üle 82 000 uue isikut tõendava dokumendi taotluse, neist üle 31 000 sel aastal.

“Töötame selle nimel, et muuta iseteeninduse kasutamine võimalikult kliendisõbralikuks ja mugavaks. Meil on siiralt hea meel tõdeda, et üha enam inimesi hindab oma aega ning taotleb uued dokumendid elektrooniliselt,“ ütles PPA identiteedi ja staatuste büroo valdkonna koordineerija komissar Marit Abram.

Selle aasta augustist saab iseteeninduses lisaks ID-kaardile taotleda ka Eesti kodanikku passi. “See hoiab kokku nii aega kui ka raha, sest mõlema dokumendi koos taotlemisel on riigilõiv väiksem kui eraldi taotledes,“ ütles Abram.

Keskmine e-teeninduses taotleja on 31-aastane Tallinna või Harjumaa elanik. Naisi ja mehi on taotlejate seas võrdselt.

Kõige vanem iseteeninduses dokumenti taotlenu oli 103-aastane. “100-aastaseid ja vanemaid inimesi, kes taotlesid endale uue dokumendi iseteeninduses, oli kokku seitse,“ rääkis Abram. “Kõige nooremad olid aga seitse päevad vanad lapsed. Enim taotlusi ongi iseteeninduses esitatud alla aastasele lastele dokumendi saamiseks – imikuid on lihtsam pildistada kodus või fotograafi juures kui teeninduses ning ei pea väikese beebiga rahvarohkesse kohta tulema. Lapsevanemale on oluliselt pingevabam see toiming ette võtta koduses keskkonnas just talle sobival ajal.“

15. oktoobri seisuga on iseteeninduse kaudu esitatud kokku 82 459 taotlust ID-kaardi ja Eesti kodaniku passi saamiseks. Nendest taotlustest 31 392 ehk umbes 40% on esitatud selle aasta jooksul.

Ligi kolme kuu jooksul, kui iseteeninduses on saanud taotleda ka Eesti kodaniku passi, kasutas seda võimalust ainult passi taotlemiseks 1748 inimest. 2143 juhul taotleti korraga nii passi kui ID-kaarti.

Iseteeninduskeskkonda saab külastada siit.