NordenBladet — Eesti riigi transpordifirma Operail on asutanud Soomes tütarfirma ja ostnud vedureid, et hakata pakkuma raudteel veoteenuseid. Ettevõte kavatseb investeerida Soomes teenuse pakkumiseks 50 miljonit eurot.

Soome laienemine on osa Operaili pikaajalisest strateegiast. Soome turule minekut on valmistatud ette aasta aega, vahendab Yle.

Ettevõtte Soome haru juhiks on määratud Ilkka Seppänen, kel on varasem kogemus Soome raudteefirmas töötades. Ettevõte on  juba tellinud vedureid ja taotlenud lubasid Soome ametivõimudelt.

Raudtee kaubavedude turg avanes Soomes 2007. aastal. Konkurents on olnud aga väike, kuna Soome raudtee rööpalaius erineb suuremast osast muust Euroopast.

Soome riigi raudteefirma VRi suurim konkurent on Fenniarail, aga sel on ainult 5 vedurit ja 22 rendivagunit saematerjali vedamiseks. Fenniaraili käive oli eelmisel aastal 5,4 miljonit eurot. VR Groupi käive oli 1277 miljonit eurot.

Operaili käive oli 2018. aastal 72,7 miljonit eurot ja kasum oli 9,2 miljonit eurot. Firmas töötab ligi 700 töötajat. Operail kuulub Eesti riigile. Firmale kuulub Tapa depoo, kus ehitatakse vedureid nii oma tarbeks kui ekspordiks.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT