NordenBladet — Soome ehitusturg veab veel käesoleval aastal, aga tuleval aastal tuleb kukkumine. Kui tänavu alustati Soomes 38 000 hoone ehitust, siis järgmisel aastal kukub see number 32 000 peale. Kukkumine on seega 16 protsenti, selgub ehituse eraialaliidu prognoosist.

Languse põhjuseks on peamiselt korrusmajade ehituse vähenemine. Suurt kukkumist aga näha pole. Pigem on tegemist naasmisega normaalsusse pärast buumi, vahendab Yle.

Viimastel aastatel on Soome linnades ehitatud väga palju uusi korrusmaju. On loogiline, et mingil hetkel see protsess aeglustub. Ehitusturu langust võis prognoosida juba eelmise, 2018. aasta talvest alates, kuna uute ehituslubade taotluste hulk vähenes järsult. Tuleval aastal langeb uute hoonete ehituse alustamine juba keskmisest madalamale.

Erandiks on Helsingi ümbrus – selles piirkonnas vilgas ehitustegevus jätkub. Helsingis lüüakse uute hoonete ehitamisega rekordeid nii käesoleval kui tuleval aastal. Helsingis toetavad ehitust inimeste juurdevool ja suurte institutsionaalsete investorite huvi korterite soetamise vastu. Langus on aga näiteks Jyväskyläs ja Kuopios.

Eluasemete ehituses on paar viimast aastat olnud väga aktiivsed. Aastatel 2017-2018 alustati mõlemal aastal ligi 44 000 uue korteri ehitust. Ehitus on olnud viimastel aastatel Soome majanduskasvu ja tööhõive veduriks.

Kui uusi hooneid ehitatakse vähem, siis väheneb ka vajadus töötajate järele. Prognoosi kohaselt väheneb ehituses järgmisel aastal töökohtade arv 4 protsenti. See tähendab 7000-10 000 töötajat. Käesoleval aastal töötas Soomes ehitustel üle 200 000 töötaja.

Töökohtade vähenemine ehtises on halb uudis Antti Rinne valitsusele, kuna valitsus soovib 75-protsendilist tööhõivet, mis tähendab 60 000 uue töökoha teket.

Korteriturg on languses ka teistes Põhjamaades, välja arvatud Norras. Selle põhjuseks on majanduse kehvemad väljavaated ja ebakindlus. Soomes väljendub see ebakindlus selles, et majapidamised soetavad vähem uusi kortereid. Samas vajatakse uusi kortereid ka võimaliku majanduslanguse ajal, nii et päris seisma ehitusturg ei jää.