NordenBladet – Tänavu andis Rootsi Akadeemia välja kaks kirjanduspreemiat: 2018. aasta auhinna sai poola kirjanik Olga Tokarczuk ja 2019. aasta oma austerlane Peter Handke.

Tokarczuki auhinnati “narratiivse kujutlusvõime eest, mis esitab entsüklopeedilise kirega piiride ületamist kui eluviisi”, ütles akadeemia.

Austria romaani- ja näitekirjanik Handke sai preemia “mõjuvõimsate teoste eest, milles on lingvistilise leidlikkusega uuritud inimkogemuse perifeeriat ja spetsiifikat”.

Sel aastal anti erandlikult välja kaks preemiat, sest mullu otsustati jätta auhind andmata Rootsi Akadeemias vallandunud ahistamis- ja korruptsiooniskandaali tõttu.

Akadeemia Nobeli-komitee esimees Anders Olsson ütles, et laureaadid valiti välja kahest nimekirjast. Üks oli koostatud 2018. ja teine 2019. aasta auhinna tarvis.

Kumbki nobelist saab 9 miljonit rootsi krooni ehk 830 000 eurot.

____________________________

Rootsi Akadeemia (rootsi keeles Svenska Akademien) on üks Rootsi kuninglikest akadeemiatest.

Rootsi Akadeemia asutati kuningas Gustav III poolt aastal 1786 Prantsuse Akadeemia eeskujul. Akadeemia põhiülesanne on rootsi keele normeerimine. Rootsi Akadeemias on piiratud arv liikmekohti – 18 (mida on vähem kui näiteks Prantsusmaal, kus kohti on 40). Liikmestaatus on eluaegne. Akadeemiasse on valitud tuntud rootsi kirjanikke, teadlasi ja avaliku elu tegelasi.

Rootsi Akadeemia annab alates 1901. aastast välja Nobeli kirjandusauhinda. Nobeli kirjandusauhind on Nobeli auhind, mida antakse välja silmapaistvate saavutuste eest kirjanduses.