NordenBladet — Soomes puututakse üha enam kokku tõsise probleemiga: nimelt tekitavad kiired rongid vibratsiooni, mis lõhub maju. Oulu ligidal Muhosel elav pere võib aega sättida kodust mööda sõitva kaubarongi järgi – ta teab täpselt, millal malmi vedav rong nende majast mööda sõidab. Siis diivan väriseb ja vitriin kliriseb. Nõud kukuvad maha. Sama mõju pole mitu korda päevas sõitvatel reisirongidel, vahendab Yle.

Maja seintes on nähtavad, mitmekümne sentimeetri pikkused praod. Neid on üritatud paigata, aga sellest pole olnud abi. Pererahva väitel on põhjuseks just kaubarongid.

See pere pole ainus, kes kannatab. Isegi kohaliku omavalitsuse hoone väriseb, kui rong mööda sõidab. Tagasisidet vibratsiooni kohta tuleb valla elanikelt pea iga nädal. Teatatakse lauanõude kolinast, hoonete ja asjade liikumisest ning tekitatud kahjustustest.

Muhosel on vibratsiooni olnud juba aastakümneid, kuna maa on seal pehme. Asi läks hullemaks, kui Kontiomäki–Oulu raudteed eelmisel aastal uuendati. Siis vahetati puust liiprid betoonist liiprite vastu. Sama probleemi käes kannatavad ka ümberkaudsed vallad nagu Oulu, Kempele ja Liminka.

Lisaks tuleb kaebusi värinate kohta Pori ümbruskonnast. Ka seal on maapind suhteliselt pehme. Ka seal liiguvad rasked Venemaa kaubarongid.

Praegu on teada, et Vene vagunikoosseisud tekitavad suuremat värinat kui Soome omad. Muhosel on isegi koolimaja seinad hakanud vibratsiooni tagajärjel pragunema. Mõnel majal on põrandad ära lagunenud. Vannitubades kukuvad plaadid seintelt maha.

Rongidele on kriitilistes piirkondades seatud kiiruspiirang 60 km/h, aga rongid ei järgi seda ning sõidavad kiiremini. Probleem on ka selles, et savimaa kannab vibratsiooni edasi pika maa taha, mitmesaja meetri kaugusele. Oulusse on paigaldatud müratõkkeseinu, aga vibratsiooni vastu need ei aita.

Probleem on ka selles, et rongide kiiruste vähendamine oluliselt vibratsiooni ei vähenda. Küll aga vähendab aeglasem kiirus rongide arvu ja piirab kaubaveo võimalusi. Vibratsioon aga piirab omakorda omavalitsuste võimalusi raudtee lähedusse midagi ehitada.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT