NordenBladet — Soome sõjavägi võtab õppustel kasutusele ehtsad keemiarelvad nagu sinepigaasi ja sariini. Selle tarbeks on Pori brigaadi Säkylässe (Soome lääneosas) rajatud eraldi õppebaas, mis võeti täna esmaspäeval kasutusele. Ajateenijaid hakatakse seal ehtsa gaasiga välja õpetama järgmise aasta algul, vahendab Iltalehti.

Seni on Soomes kasutatud väljaõppel simulatsioone. Sarnastel kooliutustel on osaletud varem välismaal, näiteks Rootsis.

Need gaasid on ÜRO poolt ära keelatud, aga õppustel võib neid kasutada. Soome kaitsevägi põhjendas keemiarelvade kasutamist õppustel kodus raha säästmisega. Lisaks tõhustab see maaväe väljaõpet. Sama koolitust hakatakse pakkuma ka ametkondadele.

Närvimürki sariini peetakse eriti ohtlikuks ja tapvaks keemiarelvaks. Juba väike kogus tapab inimese. Ilma kaitsevarustuseta satuvad närvimürgid organismi nii hingamisteede kui naha kaudu.

Sariini ja teiste sarnaste närvimürkide puhul on ohvritel samad vaevused. Inimene kaotab teadvuse, oksendab ja tekivad krambid. Lisaks tuleb suust ja ninast verist vahtu. Vaevuste hulka kuulub ka silmapupillide kokkutõmbumine.

Sariin kuulub keelatud relvade hulka, aga seda on näiteks kasutatud Süüria sõjas. Süürias tappis sariin hinnanguliselt 1000-1700 inimest. Hukkunutest 60 protsenti surid sariini tagajärjel.

Sinepigaas leiutati juba esimese ilmasõja ajal. Tugeva lõhna järgi nime saanud gaas tekitab kehale ja hingamisteedesse põletushaavu.

Kuigi keemiarelv on ohtlik, ei teki sellega seotud õppustel ohtu keskkonnale. Õppustel kasutatavad kogused on testitud ja ära proovitud. Õppuste piirkond pole otse põhjavee piirkonnas ja seda keskkonda ei eraldu.

Õppekeskuse pindala on ligi 3 hektarit. See on jaotatud kahte ossa. Ühes osas on koolitus-, sotsiaal- ja laoruumid. Teises suletud osas toimuvad koolitused. Seal toimub ka puhastus ning jäätmed kogutakse ja käideldakse eraldi nagu ohtlikud ained.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT