NordenBladet — Soomlased on nördinud, kuna venelased hävitasid ajaloolise Viiburi Monrepose pargi härrastemaja. Soomlaste arvates põevad venelased idaeurooplastele omast suurusehullustust, et kõik peab olema uus ja uhke ning vana ja ajaloolist ei austata.

Venemaa hävitas ajaloolise mõisahoone vaatamata sellele, et on saanud Rahvusvaheliselt maailmapangalt 100 miljonit dollarit laenu vanade hoonete korrastamiseks. Nende hulka kuulus ka ajalooline Mon Repose mõisahoone, vahendab MTV.

Helsingi Aalto ülikooli maasitikuarhitektuuri ja ajaloo dotsent Eeva Ruoff ütles, et Soomest oleks leidnud hulgaliselt asjatundjaid, kes oleksid kaasa aidanud ajaloolise pärandi säilitamisele, aga soomlaste poole keegi ei pöördunud. Ruoffi väitel on venelastel jätkuvalt idabloki mentaliteet, et kõik peab olema uus ja uhke.

Ruoffi väitel pole praeguseks maha lammutatud ja uuesti üles ehitatud Monrepose pargi peahoone enam sama mis vana. Venelaste plaan on kasutada uue hoone ehitamisel vanu palke. Uues hoones tulevad aga teised materjalid ja värvid, mis olid varem. Parki muudetakse ka muul moel, näiteks ehitatakse sinna laiad, autodele mõeldud teed. Ehitatakse uus ja võimas, vähemalt selline mulje jääb. Park sellisel kujul nagu soomlased seda mäletavad on hävitatud, räägib Ruoff. Sellest saab tüüpiline venelaste turismikoht. Soomlasi see enam tõenäoliselt ei huvita, kuna seal pole vanast midagi järele jäänud.

Mon Repose park rajati 1760ndatel aastatel, kui sealne komandant Pjotr Stupiš soovis Inglise stiilis parki. NLiidu ajal elasid seal sõjaväelased. Hiljem tegutses seal lasteaed ja pargis oli mänguväljak.

Mon Repose pargi uuendamine algas paar aastat tagasi Maailmapanga toetusel. Enne seda oli parki korrastatud soomlaste rahaga. Kohalikud inimesed on kogunud protestiallkirju seoses pargis maha võetud puudega. Ligi 160 ha pargis on maha võetud mitu tuhat puud. Praeguseks on ajaloolise puitarhitektuuri musternäide vana mõisahoone täielikult maha lammutatud. Veidi enne seda lammutati raamatukoguna kasutusel olnud tiib.

Monrepos park:
Parkovaya Ulitsa, 19, Vyborg, Leningradskaya oblast’, Venemaa, 188811