NordenBladet — Naine sai enda valdusse mehe vara kokku 1 467 255 ulatuses. Kohus mõistis naisele omastamise eest kokku 2 aasta ja 7 kuu pikkuse reaalse vangistuse. Süüalune oli eduka ettevõtja ja investori teine naine. Leseks jäänud insener abiellus endast palju noorema hooldaja-õega 1997. aastal, vahendab Iltalehti.

Koos elasid mees ja naine 12 aastat, kuni toona 90-aastane mees paigutati hooldekodusse. Mees suri 2014. aastal. Ta oli surres 97 aasta vanune. Naine on 76-aastane.

Mehel polnud kummastki abielust lapsi. Esimese naisega 1980. aastal sõlmitud testamendi kohaselt pidi nende vara minema pärast surma venna lapselastele. Teise naisega tegi mees 1998. aastal uue testamendi. Naisele oleks selle järgi jäänud kolme elumajaga kinnistu Kirkkonummis. Ülejäänud vara pidi minema venna lapselastele.

Lisaks oli naise nimel pool Lombard International Assurance S.A investeerimiskindlustusest, kuhu mees oli paigutanud üle miljoni euro. Kokku oli mehel vara üle 2 miljoni euro. Selle hulgas oli 7 korteriosakut Helsingis ja Espoos ning kõrge tootlusega investeeringuid. Pärast mehe surma 2014. aasta jaanuaris ootasid venna lapselapsed korralikku pärandust.

Tõde oli aga karm. Mehest ei jäänud järele mitte midagi. Vara polnud isegi matusteks ega testamendi avamiseks. Mehe vara oli ära kulutatud juba tema eluajal.

Mehe lesk ei soostunud rääkima, kuhu kadus mehe vara. Pärast seda tehti asja kohta kuriteoteade. Politseiuurimine tegi kindlaks, et mehe vara oli müüdud juba 2008. aastal ja raha kantud Lombardi firmasse, kust naine seda jupikaupa välja võttis. Raha võttis naine välja vahemikus 2007-2010. Esimeste ülekannete ajal elas naine veel koos mehega. Naine oli mehe hooldaja, aga pärast mehe olukorra halvenemist paigutati ta hooldekodusse. Mehel oli diagnoositud mäluhaigus Alzheimer juba 2006. aastal.

Süüdistuse järgi polnud mees võimeline enam oma vara haldama pärast 2006. aastat. Naine sai süüdistuse omastamises. Naise väitel oli mees sel ajal veel täie mõistuse juures. Naise väitel oli mees tahtnud tagada naise heaolu.

Kohtus kuulati üle mehe sugulased, arstid, juristid ja pangatöötajad. Arstide jutust tuli välja, et mees polnud sel ajal enam võimeline tegema majanduslikke otsuseid. Seetõttu polnud mees enam võimeline andma naisele soovitusi.

Kohtu hinnangul oleks sellise teo eest mõistetud kolme aasta pikkune vangistus. Arvestades aga naise kõrget iga, 76 eluaastat sai ta väiksema karistuse. Otsus pole veel jõustunud ja naist vahi alla ei võetud. Lisaks peab naine maksma mehe pärijatele 1 467 255 eurot koos intressidega. Sellele lisanduvad pärijate õigusabikulud summas 34 734 eurot ja muud kulud 27 280 eurot.