NordenBladet — Soomes minnakse järk-järgult üle elektribussidele. Esmaspäevast on Helsingis liinil 30 uut bussi ja mõne aasta pärast on neid juba 400. Bussifirma Pohjolan Liikenne võtab esmaspäevast Leppävaaras ja Keraval kasutusele 30 Hiinas valmistatud elektribussi. See mitmekordistab Helsingi elektribusside arvu, praegu on liinil kümmekond elektribussi, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks bussifirmale Pohjolan Liikenne on firmal Tammelundil liikenne Vuosaaris kasutusel kaks Hollandis valmistatud elektribussi. Lisaks on Helsingis kasutusel kümme Soomes valmistatud Linkker elektribussi nelja liinil.

Pohjolan Liikenne juhataja Heikki Alanko ütles elektribusside kasutamist kommenteerides, et nad on diiselbussidest küll kallimad, aga ülalpidamiskulud on väiksemad. Seetõttu on elektribussid äriliselt täiesti konkurentsivõimelised.

Elektribussid kasutavad Alanko väitel 75 protsenti vähem energiat kui diiselbussid. Elekter tuleb vee-energiast. Tänu elektribusside kasutamisele väheneb firma Pohjolan Liikenne saastemäär 5 miljoni kilo võrra aastas.

Kasumlikuks muudab Pohjolan Liikenne jaoks maailma suurima bussitootja Yutongi busside kasutamise see, et nende akud peavad vastu kogu päevase sõidu. Lisaks on prognoositud, et kasutusele tulevad väiksema mahutavusega akudega bussid, mida on võimalik laadida sõidu ajal. See eeldab aga bussi katusele laadimisseadmete paigaldamist.

Yutongi bussid ülevalt laadimist ei kasuta, neid laetakse kaabliga seisuajal. Samas on Yutong toomas turule bussid, mida on võimalik laadida nii ülevalt kui ka kaabliga. Kiirlaadimine katuselt võtab aega paar minutit, kaabliga laadimine võtab aega kaks ja pool tundi.

Soomes areneb elektribusside kasutamine nüüd suure hooga. Helsingis oodatakse 2021. aasta sügiseks liinile nr 18 lõõtsaga pikki elektribusse. Helsingi piirkonnas on elektribusside kasutamist katsetatud juba viis aastat, sellega on tegelenud bussifirma Transdev, endise nimega Veolia. Aastaks 2025 tahetakse jõuda Helsingi piirkonnas 400 elektribussini, mis on kolmandik bussidest.

Pohjolan Liikenne kasutab elektribusse Leppävaaras järgmistel liinidel: 203, 224, 227, 215, 239 ja 236. Keraval on elektribussid kasutusel neil liinidel: 641, 738, 972, 973, 975, 976, 978 ja 985. Tammelundin liikenne alustab Vuosaaris elektribussidega liinidel 90 ja 96.