NordenBladet — Kela uus kord sunnib inimesi müüma oma elamise, kuna näiteks korteriühistu remondifondi tasude maksmiseks toetust ei anta. Muutus põhineb värskel Soome ülemkohtu otsusel ja see jõustub alates juuli algusest. See toob kaasa probleeme neile toimetulekutoetuse saajatele, kelle korteriühistus algab näiteks toruremont, vahendab Taloussanomat.

Soomlane Tiina rääkis, et nad jäid abikaasaga töötuks ning ei suuda maksta korteriühistu remondimakseid, mis on mitusada eurot kuus. Nad taotlesid selleks Kelalt toetust, aga uue korra kohaselt selleks enam toetust ei saa.

Kokkuvõttes tähendab uus kord seda, et inimesed peavad oma elamise maha müüma. Kui korterit aga müüakse remondi tegemise ajal, ei saa sellest seda hinda, mida muidu saaks. Kui needsamad inimesed kolivad üürikorterisse, võivad nende kulud suureneda võrreldes sellega, mis neil olid oma korteris elades.

Kui Kela toimetulekutoetust ei maksa, võib seda taotleda omavalitsusest, et mitte elamist kaotada. Arvatavalt selleks kohalik omavalitsus toetust eraldab. Samas võib olla võimalik, et omavalitsused tõlgendavad kohtu otsust nagu Kela. Näiteks Soomlane Tiina ei saanud toetust ka omavalitsusest.

Toimetulekutoetust võib saada kulude katmiseks nii üüripinnal kui oma majas või korteris elades.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT