NordenBladet — Soome kalleim filmiprojekt läks vett vedama ja selle produtsent mõisteti käesoleval nädalal kohtus vangi raskete majanduskuritegude eest. India eeposel Mahabharata põhinev animafilm Kuningas Nali legend pidi jutu järgi olema üle 11 miljoni eurose eelarvega Soome kalleim filmiprojekt. Projekti jäi uskuma ka Soome filmi sihtasutus, mis eraldas 2007., 2008. ja 2011. aastal filmi jaoks kokku 800 000 eurot. Seda oli palju, kui arvestada, et Soome filmilegend Aki Kaurismäki sai 2010. aastal oma Le Havre’i filmi jaoks 750 000 eurot.

Filmi produtsent oli Pekka Pirttiniemi. Teda intervjueeriti 2012. aastal ja tema kontori seinal oli Aivazovski ja Picasso maalid.

Film pidi valmis saama 2013. aastal, aga ei saanud. Filmi vastu hakkas Soome filmi sihtasutus huvi tundma 2013. aastal. Samal aastal selgus, et Pirttiniemi oli uurimise all seoses kunstiteoste võltsimisega. 2014. aastal taotles filmi sihtasutus tagasi raha 600 000 eurot. Varsti pärast seda läks filmi tootjafirma Osmo Production Oy paktrotti. Põhjuseks oli maksmata pensionikindlustus.

Möödunud aasta oktoobris mõisteti Pirttiniemi kaheks ja pooleks aastaks vangi seoses Soome suurima kunstivõltsimise looga. Pirttiniemi oli võltsinguid müünud ja vahendanud, samuti kasutanud võltsinguid oma filmiprojektis tagatisena. Arvatav kahju ulatus miljonitesse eurodesse. Valitsusele pidi mees maksma 600 000 eurot.

Möödunud nädala esmaspäeval mõisteti mehele teine, aasta pikkune vanglakaristus seoses raamatupidamiskuritegudega kahes firmas, millest üks oli filmi tootjafirma Osmo Production Oy. Lisaks määrati mehele 5 aasta pikkune ärikeeld. Otsus pole veel jõustunud.

Soome filmi sihtasutus tahab 610 000 eurot tagasi. Film ei valmi ilmselt mitte kunagi.

Siin on filmi tutvustav video: