NordenBladet — Lõuna-Rootsis Ystadis on tulnud välja erakordne juhtum, kus rutiinse kontrolli käigus avastati lapsed, kes olid täielikult ühiskonnast isoleeritud. Asi tuli välja, kui kohaliku omavalitsuse haridusspetsialist Dennis Hjelmström tõstis 2018. aasta augustis mahajäetuna näiva maja juures prügikasti kaant. Ta oli tulnud uurima, kas lapsed täidavad õppekohustust. Mehe tööülesannete juurde ei kuulu nuhkimine, aga ta tuli ometi vaatama, mis elu majas elatakse, vahendab Aftonbladet.

Kõrge aia ja niitmata rohuga majas ei tundunud elavat mitte kedagi. Kõik uksed olid lukus ja akendel kardinad ees, aga prügikastis olid värsked jäätmed. Kui mees rääkis naabritega, sai ta teada, et majast kostab vahel laste hääli, aga väljas mitte kedagi näha pole.

Haridusspetsialisti tegevusest hakkas hargnema sündmuste jada, millest nüüd räägib terve Rootsi. Keset põhjamaist heaoluühiskonda on elanud pere, kus on suudetud 4-18-aastased lapsed aastate jooksul täielikult ühiskonnast eraldada.

Eelmise, 2018. aasta 21. augustil avastas asja uurima hakanud Dennis Hjelmström, et omavalitsuse territooriumil elab neli kooliealist 10-18-aastast last, kes pole kunagi Rootsis koolis käinud. Pere, kus oli ka üks eelkooliealine laps elas Ystadis alates 2000. aastast.

Vanim laps oli 2007. aastal kooli kirja pandud, aga kooli ta kunagi ei ilmunud. Pärast seda teatasid vanemad, et laste harimisega tegeleb interneti teel USA Laurel Springsi erakool.

Omavalitsuse haridusinspektorid sellega ei nõustunud, vaid soovisid, et kaks vanemat last hakkaks 2009. aasta sügisest koolis käima. Vanemad aga teatasid, et lapsed on haigestunud ning saatsid kooli puudumistõendeid. Siis korraldati vanematega kohtumine, mille käigus selgus, et lapsed veedavad suure osa ajast välismaal ning ei allu seega Rootsi koolisüsteemile.

Pärast seda põhjendasid vanemad laste koolist ärajätmist sellega, et pere reisib palju välismaal ja lapsed ei saa koolis käia. Mingeid tõendeid vanemad selle kohta ametivõimudele ei esitanud.

Hjelmströmil kulus vaid mõni tund, et saada USA koolist info, et pere lapsed pole kunagi selles koolis õppinud. Kahtlused suurenesid pärast maja juures käimist. Hjelmström võttis ühendust sotsiaalametnikega.

Maksuametnikud tuvastasid juba 2018. aasta maikuus, et asjad pole korras. Ametnikud tuvastasid, et isa oli juba 10 aastat haiguslehel ja ema olnud haiguslehel alates 2015. aastast. Samal ajal deklareerisid vanemad, et maksid igal aastal tuhandeid eurosid USA koolile.

Maksuametnikud tuvastasid, et lastel polnud pärast 2014. aastat Rootsi passe ja neist polnud Rootsis mingit muud elumärki. Lõpuks eemaldas maksuamet lapsed Rootsi elanike registrist ja tegi teate lastekaitsele. Ystadi sotsiaalametnikud aga jõudsid pereni alles 2018. aasta augustis pärast haridusspetsialisti teadet.

Viie lapse elu muutus täielikult pärast 2018. aasta 29. augustit, mil pere elukohta saabusid sotsiaalametnikud koos politseiga. Esialgu võtsid sotsiaalametnikud neli nooremat last enda hoole alla. Vanim laps saab jääda vanemate juurde, kuna ta on täisealine. Lapsed olid elanud läga ja katkise mööbli keskel.

Lastel puudusid igasugused sotsiaalsed ja käitumisoskused. Lapsed ei osanud end pesta ja neile õpetati duši all käimist. Osa lapsi ei osanud käia tualetis, ei tundnud kella ja ei osanud siduda kingapaelu. Üks lastest ei osanud koorida banaani ja 18-aastane ei tundnud raha. Laste tasakaalu ja jalgade arengus on puudusi, kuna nad pole piisavalt liikunud.

Pere emakeel on rootsi keel, aga vanemad õpetasid neile inglise keelt. Sotsiaalametnike väitel oli laste keeleoskuses tõsiseid puudusi.

Isegi sugulased polnud teadlikud pere olukorrast, kuna vanemad on katkestanud nendega suhted juba aastaid tagasi ja andnud mõista, et on kolinud USA-sse.

Vanemad ei näe aga laste äravõtmiseks põhjust ja võitlevad kohtus laste eest. Nende väitel on lapsed kogu aeg käinud koolis, aga teinud seda kodus. Kohus aga pole vanemate juttu uskuma jäänud.

Vaatamata sellele, et lapsed pole kuhugi välja saanud, on pere vanemad käinud ringi ja seda isegi välismaal. Vanematel on modellifirma, kus mees on fotograaf ja naine tema assistent. Kliendid on modellikarjäärist huvituvad noored, kellest üks kiitis neid kui pühendunud inimesi.

Pere isa ja ema on õppinud ülikoolis usuteadust, aga jätnud õpingud pooleli. Isa on kohaliku koguduse liige ning osalenud mitmetel jumalateenistustel ning rääkinud usust ja kiriku tegevusest.

Üks naabritest rääkis, et oli juba 5-6 aastat tagasi teatanud lastega seotud kahtlustest politseile, aga politsei vaid küsis, kas ta on näinud kuritegu või on need ainult kahtlused. Mees ütles selle peale, et tal on vaid tunne. Naaber kahetseb, et ei teinud tookord teadet sotsiaalametnikele.

Teine naaber rääkis, et perest on omavahel räägitud, samuti sellest, et lapsed ei käi koolis. Ent naabrid ei tahtnud end liigselt teiste asjadesse segada. Pere polnud kedagi häirinud. Politsei info kohaselt polnud politseil pere olukorra kohta teavet. Ühtegi menetlust vanemate tegevuse suhtes pole alustatud ega ühtegi süüdistust esitatud. Küll on asja arutatud Rootsi parlamendis ja küsitud haridusministrilt, kuidas selliseid asju tulevikus vältida.