NordenBladet — Põhjamaade elanike seas läbi viidud küsitlus näitas, et soomlased pole eriti teadlikud septembrikuus jõustuvast pangadirektiivist, millega kaasnevad suured muudatused.

Uuringu järgi on ainult 26 protsenti soomlastest teadlikud PSD2 ehk nn Open Banking teenuste direktiivist. Nii sätestab direktiiv karmimad nõuded panga klientidele isiku tuvastamiseks maksete teostamisel ja pangateenuste kasutamisel, vahendab Taloussanomat.

Direktiiv jõustub 14. septembril. Ainult 12 protsenti soomlastest teab, et seoses direktiiviga on ettevõtetel suurem juurdepääs panga klientide saldo-, konto- ja maksete andmetele, kui klient selleks nõusoleku annab. Uuenduse eesmärk on võimaldada panganduses konkurentsi ja uusi teenuseid.

Põhjamaade inimestest 80 protsenti peab direktiiviga kaasnevaid uuendusi riskantseteks. Kasulikumaks aga peetakse parima vahetuskursi pakkumisi, kui soetatakse kaupa veebipoest. Reaalajas laenuotsus veebipoest ostmisel pakkus huvi 40 protsendile vastajatest.

Küsitlus viidi läbi veebis ja telefoni teel 2018. aasta augustis ning selles osales 4066 vastajat Taanist, Soomest, Norrast ja Rootsist.