NordenBladet — Kokku 12 inimesele, kellest 5 on eestlased mõisteti Soome kohtus karistus kindlustuspettuste eest, kus lavastati autodega toimunud avariisid. Materjali valmistasid politsei jaoks ette kindlustusdetektiivid, kes pettused avastasid.  Süüdistus esitati kokku 15 inimesele, keda süüdistati pettustes.

Pattustes kasutati vanu, Eestist toodud autosid. Need registreeriti variisikutele ja neile võeti kaskokindlustused. Varsti pärast seda esitati kindlustusfirmadele kahjuteated. Saadud hüvitised võeti välja sularahas ja jagati grupi liikmete vahel ära, vahendab Iltalehti.

Detektiividel tekkisid kahtlused pärast seda, kui hakati uurima Kahjuregistris olevaid andmeid. Selgus, et mitmete kahjuteadete taga olid ühed ja samad inimesed. Avariide kirjeldused olid samuti väga sarnased. Detektiivid hakkasid lähemalt uurima autode ja avariide tausta. Uurimisel kasutati Autokahjukeskuse asjatundjate abi.

Kui ühe Audi ja VW Transporteri vigastusi uuriti, siis selgus, et kokkupõrge ei saanud juhtuda nii, nagu oli kirjeldatud.

Detektiivid leidsid paarkümmend Eestist toodud autot, mis olid teinud kõik avarii Lohja kandis. Autod olid juba eelnevalt vanad ja kehvas korras. Nende väärtust oli tõstetud parema hüvitise saamiseks spidomeetrit kruttides ning hooldusmärkmeid võltsides.

Näiteks ühe avariilise Toyota läbisõit oli veidi üle 100 000 kilomeetri. Auto nägi välja selline, et sellega oli sõidetud palju enam. Detektiivid leidsidki veebist üsna värske müügikuulutuse, kus selle sama auto läbisõiduks oli märgitud 330 000 kilomeetrit.

Kahtlused spidomeetri kruttimise kohta said kinnitust maaletooja hooldeandmetest. Samas selgus, et hoolduse templid olid võltsitud.

Kohtu alla antud inimestest 5 olid eestlased. Petised üritasid kindlustusfirmadelt välja petta kokku ligi 100 000 euro eest hüvitisi, millest firmad jõudsid välja maksta ligi 81 000 eurot. Prokurör nõudis peategijale, 1951. aastal sündinud mehele reaalset vanglakaristust. Kohus aga sellega ei nõustunud. Mehele mõisteti pettuste eest 8 kuu pikkune tingimisi vanglakaristus. Kuigi mees oli varem kohtulikult karistatud, asendati värske karistus 240 tunni ühiskasuliku tööga.

Ülejäänud süüalustele mõisteti trahvid ja alla aasta pikkused tingimisi vanglakaristused. Kolme isiku karistamisest kohus loobus. Otsus pole veel jõustunud.
 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT