NordenBladet — Soome kirjanik Anne Karilahti värske raamat “Onnellinen perhe” (“Õnnelik pere” – toim.) annab edasi nõuandeid, kuidas laste harimises paremini toime tulla. Üks põhilisemaid peatükke käsitleb keelude ja piiride seadmist, mida peetakse laste kasvatamise peamiseks veaks, kirjutab Iltalehti.

Raamatuautor Anne Karila kirjutis soovitab lapsevanemal mõelda keelude ja piiride seadmisel positiivsemalt. Inimese alateadvus ei mõista negatiivseid väljendeid, vaid tõlgendab neid vastupidisel viisil.

Kui lapsele öelda: “Ära jookse!”, siis mõistus jätab sõna “ära” kuulmata ning keskendub jooksmisele. See sõna aktiveerub ja lapsevanem ei saavuta soovitut.

Siin on raamatust välja toodud keelulaused ja võimalus, kuidas see teisiti – positiivses võtmes öelda:
Ära jookse! – Kõnni rahulikult.
Ära söö diivani peal – Sööme söögilaua ääres.
Ära määri! – Küsi minult ajaleht oma joonistuspaberi alla.
Ära jäta jalanõusid laiali. – Pane jalanõud kappi.
Ära karju! – Räägi rahulikult.

Kui ülemus räägiks alluvatega koguaeg läbi käskude ja keeldude, ega ütleks, mida töötajalt oodatakse, järgneks kogu süsteemi halvatus. Töötaja tunneks end ebaõnnestununa. Selle asemel peaks hea juht (ja ka lapsevanem) keskenduma väljendamisele, mida soovib, et saaks. Raamat tuletab meelde, et edukas juht keskendub tiimi tugevustele ja väldib nõrkade kohtade väljatoomist. Samad põhimõtted kehtivad ka pere suhetes.

Lastele mõjub hästi, kui vanemad püüavad keeldude asemel arutada teemad nendega läbi ja kannustada lapsi ise otsustama, mis on õige või vale.

Avafoto on illustreeriv: Pexels/Pixabay

Loe lisaks:
Mida teha, kui lapsed tülitsevad?

Vanemate emade lapsed saavad elus teistest paremini hakkama

11 asja, mida vanasti võisid lapsed teha, kuid tänapäeval on keelatud