NordenBladet — Piiksuvad mänguasjad, koeratoit ja kalastusvahendid – Soome maksuamet tahab teavet kõigi harrastuste käigus võidetud auhindade kohta. Kaasnev paberimajandus võib mõnede ühingute tegevuse koguni lõpetada. Alates aasta algusest muutus Soomes seadus, mille kohaselt peavad ühingud seoses tuluregistri käivitumisega andma teada kõikidest võidetud auhindadest, vahendab Iltalehti.

Näiteks Pirkanmaa koeraselts korraldab koertele võistlusi ja koerad saavad auhindu, paari euro maksumusega piiksuvaid mänguasju. Samuti võivad koerad võita sponsorite jagatud koeratoitu. Kõikidest sellistest asjadest tuleb teada anda koera omaniku kohta tuluregistrile.

Nüüd on ühingud mures, sest selline säte on pannud ühingute tegevuse küsimärgi alla. Ühingutel kaasneb sellise teavitustööga väga palju lisatööd, mis on kulukas. Näiteks aasta koera valimisel peab auhinna väärtuse deklareerima selle koera omaniku kohta tuluregistrile.

Maksuameti juhistes on öeldud, et seoses tuluregistriga ei kehti enam senine 100-eurone piir ja kõik auhinnad tuleb väärtusest olenemata tuluregistrile deklareerida. Erandiks loetakse sümboolsed autasud nagu pokaalid ja medalid. Auhinnad tuleb juhendi järgi kanda registrisse väärtusega, mis nende eest saaks, kui neid müüa.

Selle juhendi järgi peab seega deklareerima kõik paarieurosed mänguasjad, kuna paar eurot on nende auhindade väärtus. Tampere kalameeste ühendus aga plaanib oma tegevuse üldse lõpetada, kuna vabatahtlikus ühenduses on paberimajandus selline asi, milleks lihtsalt ei jätku jõudu. Enam ei saa suuri võistlusi korraldada, sest iga auhind tuleb deklareerida. Nüüd on otsustatud, et kui maksuametiga läheb vaidluseks, siis pannakse pillid kotti. Kui vabatahtlik tegevus muudetakse keeruliseks, siis see lõpetatakse.

Maksuameti sellist tegevust peetakse samasuguseks veidruseks nagu varimajanduse jälgimist. Kalameeste ühendus sai Nordealt päringu, kust rahad pärinevad. Ühenduse käive on vaid mõni tuhat eurot aastas.