NordenBladet — Soome keskkriminaalpolitsei hoiatab investeerimiskelmide eest, kes on soomlastelt paari viimase kuu jooksul välja petnud miljoneid eurosid. Politseile on tehtud üle 100 kuriteoteate välismaistelt numbritelt tulnud kõnede kohta, milles pakutakse investeerimisvõimalusi. Viimase aasta jooksul on soomlastelt nõnda välja petetud vähemalt viis miljonit eurot, vahendab MTV.

Politsei info kohaselt on tegemist tõenäoliselt rahvusvahelise kuritegevusega ja kannatanuid on üle terve Soome. Helistatud on valdavalt +44 algavatelt numbritelt, mis näitab, et tegemist on Suurbritanniaga.

Viimastel kuudel on aga kõnesid tulnud ka muudest riikidest ning isegi Soomest. Välismaalt tulnud kõnedes on küsitud inimese varalise seisu kohta ja pakutud võimalust investeerimiseks suure tootlusega. Pärast seda on kannatanute poole pöördutud uuesti uute investeerimisvõimaluste pakkumisega. Pärast seda on infovahetus toimunud e-posti teel.

Kannatanud on pidanud raha kandma välismaistele panga-arvetele või kübervaluutas. Algul on summad olnud 200-300 eurot. Mõnel juhul on kannatanule makstud tagasi kahekordne summa ja öeldud, et see oli eelmise investeeringu tulu. Tegelikult on tegemist aga pettusega. Tegelikkuses pole seda raha kuhugi investeeritud, vaid kannatanule on jäetud mulje soodsast tehingust, et ta veel rohkem raha mängu paneks.

Osa kannatanuid on võtnud edasiste investeeringute tegemiseks juba laenu, millest võib tulla probleeme väga pikaks ajaks.

Osa kannatanuid on andnud võimaluse eemalt oma arvutit kontrollida, mistõttu on ohvri pangaarvetelt võetud ära suuri summasid. Kannatanud on valdavalt sündinud 1940-1960ndatel aastatel, aga on ka 1980ndatel ja 1990ndatel sündinuid. Petukõnesid on tulnud paljudele, mistõttu tasub olla inimestel väga ettevaatlik.

Politsei tuletab meelde, et oma vara ei saa kunagi anda tundmatu isiku kontrollida, ilma tausta põhjalikult selgeks tegemata. Kui pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi, siis see tõenäoliselt pole tõsi.