NordenBladet — Soome naine Niina saab kinnisvarahooldajana kuus 1600 eurot kätte, aga sellega toime ei tule. Ta kasvatab üksi last ja igas kuus jääb alles vaid mõnisada eurot. Niina rääkis intervjuus Radio Suomile, et pojale saab võimaldada raha huvialadega tegelemiseks, aga naine ise midagi endale lubada ei saa. Naine räägib, et tal puudub sotsiaalne elu. Ta tahaks käia ujumas, aga kuukaart on hirmus kallis ja isegi ühekordne ujula külastus maksab 5 eurot.

Tööl käivatel inimestel põhjustavad vaesust elukorralduse muutus ning üksikvanemlus. Samuti on vaesuse üheks põhjuseks ebakorrapärased sissetulekud, näiteks juhutöödel. Restoranides on 40 protsenti töötajatest osalise tööajaga. Kõigi tegevusvaldkondade peale kokku on osalise tööajaga töötajaid 15 protsenti. Koristajad ja ettekandjad saavad toimetulekutoetust kolm korda enam kui keskmise palga saajad. 2017. aastal maksti Soomes vaeste inimeste toimetulekutoetusteks kokku ligi 500 miljonit eurot.

Niina räägib, et poes on toit väga kallis, mistõttu käiakse toidupangas. Sealt saab kaks kotitäit toitu kuue euroga. Hiljuti oli erakordne väljaminek 400 eurot, kuna auto pidurid läksid rikki. See võttis kogu vaba raha. Nüüd tuleb külmkapp tühjaks süüa ja kütust võla peale osta. Pojale ei jätku midagi.

Suvepuhkuse ajal käib Niina tööl koristamas, et lisaraha teenida. Puhkamiseks võimalust pole. Puhkuse ajal teeb kolm nädalat lisatööd ja ühe nädala sätib elamist korda. Niina arvestuse kohaselt oleks tal vaja toime tulemiseks 300-400 eurot kuus lisaks. Aga isegi sada eurot kulub marjaks ära.